Kafé

Malo mlijeka u kavu?

Ponedjeljak i novi radni tjedan, pogotovo ako je to onaj nakon godišnjeg odmora, mnogima započinje omiljenim napitkom – kavom. Pijete li kavu s mlijekom, danas ulijte malo biljnoga mlijeka u svoje kavice.

Danas je, naime, Svjetski dan biljnog mlijeka kojim se promiču biljne zamjene životinjskome mlijeku. Biljna mlijeka lako su dostupna na tržištu i namijenjena su svima. Može ih se naći na policama gotovo svih trgovina pa tako i na policama naših dućana u Kostreni, a izbor vrsta i okusa zaista je velik: od badema, riže, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, soje, indijskih oraščića, drugih žitarica i orašastih proizvoda.

Bademovo mlijeko idealna je zamjena za mlijeko, osobito za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamin E i druge antioksidanse. Sadrži i vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite od srčanih bolesti.

Procjenjuje se da je 75 % svjetske populacije netolerantno na laktozu, mliječni šećer, a simptomi intolerancije na laktozu uključuju nadutost, plinove, proljev i bolove u želucu nakon konzumiranja mliječnih proizvoda. Upravo je i to jedan od razloga zašto mnogi radije konzumiraju biljna mlijeka. Osim toga, danas je sve više zabrinutosti oko potencijalnih zagađivača koji se mogu naći u mlijeku kao što su antibiotici, pesticidi ili hormoni, a i mnoge osobe s autoimunim bolestima biraju biljna mlijeka. Naravno, ekološka i etička načela važna su pri odabiru pa je logično da vegani, ali i mnogi vegetarijanci imaju svoja omiljena biljna mlijeka.

Biljna se mlijeka međusobno razlikuju po okusu, gustoći i načinu kako reagiraju prilikom zagrijavanja. U nutritivnom smislu, biljna su mlijeka hranjiva, svako na svoj način, a kalcij, koji se redovito ističe kao važna dobrobit kravljeg mlijeka, nalazi se u bademovu i sojinu mlijeku, ali postoje i kupovna mlijeka s dodanim kalcijem.

Iako su biljni napitci već široko dostupni i kod nas, možete ih lako pripremiti i sami. Trebat će vam stotinjak grama orašastog ploda ili sjemenki ili žitarice po izboru, voda i jak blender.

Napravite sami bademovo mlijeko

Jednu šalicu (250 ml) badema namočite u 0,5 l vode i najbolje pustiti tijekom noći. Poslije treba bademe ocijediti, isprati i ubaciti u blender s tri šalice vode (750 ml). Po želji dodajte prstohvat soli i sladilo (datulje ili javorov sirup) pa blendajte dok se bademi potpuno ne usitne. S jačim blenderom to će trajati oko jedne minute, a sa slabijim malo duže. Dobit ćete gustu tekućinu u kojoj će ostati sitne čestice badema pa je procijedite kroz sito ili gazu, u kojem će vam ostati pulpa od badema. Dobiveno mlijeko pohranite staklenci i dobro zatvoreno može stajati u hladnjaku do tri dana. Vjerojatno će doći do odvajanja gušćeg dijela od vode pa prije uporabe dobro promiješajte. Na internetu postoje mnogi jednostavni videozapisi o izradi bademova mlijeka.

Započnite s biljnim mlijekom u kavi

Ako još niste probali biljnu alternativu mlijeku, nije kasno da pokušate. Neki ljudi vole početi polako, rabeći biljne zamjene u jutarnjoj kavi. Možda će trebati malo vremena da se naviknete jer je okus drugačiji pa stavljanje u kavu može malo prikriti promjenu dok se okusni pupoljci ne naviknu.