KnjižnicaKostrenaKultura

Moja najdraža knjiga hrvatskog autora – preporučuje Dragana Vučinić

U Mjesecu hrvatske knjige pitali smo ravnateljicu Narodne knjižnice Kostrena Draganu Vučinić da za naše čitatelje odabere svoju najdražu knjigu hrvatskog autora.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog, a ove godine moto manifestacije glasi: Ajmo hrvati se s knjigom!. Tekuća 2021. godina proglašena je Godinom čitanja na prijedlog Ministarstva kulture i medija, a s ciljem da se pridonese razvoju kulture čitanja.

U Mjesecu hrvatske knjige JU Narodna knjižnica Kostrena pripremila je nekoliko akcija, promocija i susreta, a svake subote do kraja manifestacije objavljivat ćemo po jedan naslov hrvatskih autora kao preporuku i poticaj da što više čitamo.

Dragana Vučinić, ravnateljica JU Narodna knjižnica Kostrena

Ravnateljica Vučinić prigodno je prva odabrala najdražu knjigu hrvatskog autora, a odlučila vam je preporučiti Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka.

Roman Ciganin, ali najljepši žanrovski je splet trilera, ljubavnog romana, krimića i društvenokritičkog romana s enigmom, brutalnim ubojstvima, predrasudama, stereotipima i, naravno, istragom.

– Roman koji svakako preporučujem. Autor je odlično isprepleo ljubavnu priču, koja je zapravo krimić, a najviše od svega drama. To je knjiga o najaktualnijim temama, o manjinama  i većinama, izbjeglicama  i prebjezima, o Romima i domicilnim stanovnicima Međimurja. U radnji je detaljno i slikovito opisana malograđanština, mržnja, predrasude i osuđivanje. Pisan je na način da pratimo četiri životne priče koje čitatelja od samog početka potpuno obuzmu. Likovi su uvjerljivi i živopisni, a lokalni dijalekt dobro se uklapa. Možda se 300-tinjak stranica čini kao zahtjevno štivo, ali knjiga se čita u dahu. pojasnila je svoj odabir ravnateljica Dragana Vučinić.

Priča je isprepletena oko četiri glavna lika, pripovjedača: Milena, sredovječna povratnica u rodni Sabolščak; Nuzat, Kurd iz Mosula na putu za Calais; Sandokan zvan Sandi, Rom iz Bukova Dola i Plančić, PR iz zagrebačke policije.

Dr. sc. Kristian Novak hrvatski je književnik, jezikoslovac, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci te bivši reprezentativac Hrvatske u karateu. Jedan je od najuspješnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca u novije vrijeme, a smatra se da će biti jedan od najčitanijih pisaca suvremene književnosti. Po njegovom hit romanu “Črna mati zemla” izvedena je istoimena predstava u ZKM-u, a nakon toga prema najboljem romanu godine 2017. “Ciganin, ali najljepši”, uprizorena je istoimena predstava u HNK-u, koja je u 2018. godine proglašena i predstavom godine.