KnjižnicaKostrenaKultura

Moja najdraža knjiga hrvatskog autora – preporučuje Ina Randić Đorđević

Jedna od 500 najboljih učitelja u Hrvatskoj, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i glavna urednica portala Naša Kostrena Ina Randić Đorđević u Mjesecu hrvatske knjige prisjetila se romana “Trojica u Trnju” autora Pavla Pavličića.

Profesorica Randić Đorđević kaže da je ovo jedan od onih romana koji su joj obilježili djetinjstvo. Ovaj dječji kriminalističko-pustolovni roman donosi priču o trojici dječaka, koji su spletom okolnosti upleteni u pljačku banke. Tročlanu družinu čine Hrvoje, Braco i Tut, hrabri dječaci pustolovna duha.

Prvu pustolovinu Hrvoja, Tuta i Braca pročitala sam, malo je reći, pedesetak puta – poneke sam dijaloge i rečenice znala napamet, ali u svakom sam čitanju pronalazila užitak i otkrivala neka nova značenja. Dječje prijateljstvo i pobjeda dobra, odnosi s odraslima, zagonetka i put koji vodi do rješenja – sve to Pavao Pavličić pripovijeda majstorski jednostavno i uvjerljivo, prožeto humorom i toplinom, a istovremeno stvarajući uzbudljiv kriminalistički zaplet. Što biste vi učinili da vam najbolji prijatelj pošalje poruku:

Slijedili biste i pročitali roman, zar ne? – Ina Randić Đorđević.

Radnja romana smještena je u zagrebačka naselja Dugave i Trnje, a odvija se unutar 24 sata. Dječak Hrvoje odlazi u Trnje nahraniti bakina psa i mačku. Navečer njegovi prijatelji Braco i Tut otkrivaju da se Hrvoje nije vratio kući te ga odluče potražiti. Slijedi niz susreta s odraslima koji im nastoje pomoći, ali i otkrivanje tragova koje im je Hrvoje ostavio kako bi riješili njegov zagonetni nestanak.

 

Roman priča o iskrenom prijateljstvu, dječjoj želji za pustolovinom, neupitnoj hrabrosti i domišljatosti. Roman je to i o radoznalosti, ali i spremnosti za borbu protiv zločina.

Autor romana “Trojica u Trnju” Pavao Pavličić, romanopisac, pripovjedač, scenarist, književni povjesničar i esejist rođen je 1946. godine u Vukovaru, a školovao se u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Napisao je više od četrdeset knjiga, a ističe se i kao jedan od najpoznatijih pisaca kriminalističkih romana u Hrvatskoj. “Stroj za maglu”, “Plava ruža”, “Umjetni orao” samo su neki od njegovih poznatih naslova krimića za odrasle. Prema nekim romanima i scenarijima snimljeni su i filmovi.

Od romana za djecu možemo izdvojiti romane “Zeleni tigar”, “Trojica u Trnju”, “Petlja”, “Mjesto u srcu”,  “Lopovska uspavanka” te posljednji u kojem su protagonisti Hrvoje, Braco i Tut: “Dva duga dana”, a svi se mogu posuditi u Knjižnici Kostrena.

– Slijediti uputu, pročitati roman, zavoljeti pustolovne romane, zaljubiti se u knjige i čitanje – to je razlog zašto sada, nakon više od 30 godina otkako sam se susrela s Pavličićevim junacima, s jednakim užitkom čitanja otkrivam njihovu novu pustolovinu u romanu „Dva duga dana“. – za kraj je preporučila profesorica Hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Kostrena, Ina Randić Đorđević.