KaféŠkola

Muralom uljepšano školsko okružje

Svojim originalnim i lijepim muralima Maska je oslikao zidove na stražnjem školskom dvorištu i time omogućio još ugodniji boravak učenika u školskom okružju.

Implementiranje umjetnosti u svakodnevni život oslikavanjem javnih površina vrlo je važno za popularizaciju i približavanje kvalitetne suvremene umjetnosti široj publici. Naš poznati umjetnik, akademski slikar Edi Gustin svojim je muralima stvorio prepoznatljivu vizuru Kostrene: od autobusnih stanica, oslikanih zidova Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” i golemog spremnika na južnom ulazu u Kostrenu pa do simboličnog murala “Put mora” na cesti za Žurkovo, koji je nastao u suradnji s još jednim kostrenskim akademskim slikarom, nažalost, pokojnim Ivanom Penzešom.

Stražnji ulaz u školu sada je bogatiji za umjetničku i urbanu viziju školskih predmeta: svatko će prepoznati ono što ga privlači od Glazbene i Likovne kulture do Hrvatskog jezika, geometrije, Geografije ili Informatike. – Naši učenici ovdje provode ne samo odmore nego i mnoge oblike izvanučioničke nastave pa smo im željeli taj prostor oplemeniti i uljepšati. Prošle godine u suradnji s Centrom kulture Kostrena i Odredom izviđača Sjever-jug ocrtane su društvene igre koje učenici vrlo rado igraju i u slobodno vrijeme i tijekom raznih nastavnih i izvannastavnih aktivnosti. Sada, kad su zidovi oslikani lijepim muralima akad. slikara Edija Gustina, uz ljepše okružje omogućilo se i još izravnije i iskustvenije poticanje kreativnosti. Želja nam je da pročelje priča priču o životu učenika unutar školskih zidova, a planiramo da i svaka učionica dobije svoj pečat -simbol sreće onih koji ju koriste. – zadovoljno ističe ravnateljica Osnovne škole “Kostrena” Adriana Glavan.