KostrenaKreativaKultura

MASKA osvaja svojim muralima

Edi Gustin, prof., poznat u svijetu graffitera pod tagom MASKA, svojim muralima oslikava prepoznatljivo urbano lice Kostrene i Primorsko-goranske županije.

Nedavno oslikani sportski tereni na Kastvu i divovska kastavska pisanica skrenuli su pozornost javnosti na našeg čuvenog voditelja Likovne radionice Veli pinel i Mićih pinelića, akademskog slikara Edija Gustina.

Prepoznatljivo lice Kostrene

Maska je oslikao je kostrenske autobusne stanice po čemu je Kostrena jedinstvena u Hrvatskoj, s akademskim slikarom Ivanom Penzešom osmislio je i realizirao murale „Put mora“ prema Žurkovu, oslikao je DV „Zlatna ribica“ te divovski spremnik s naftom na izlazu iz Kostrene prema Bakru Kostrenu površine 2000 metara četvornih, na koji je utrošio 1600 kantica boje.

Nedavno je u sklopu 100 godina nogometa u Kostreni slavljenički oslikao autobusnu stanicu kod NK „Pomorac 1921“. – Dok god bude želje, htijenja i podrške lokalne zajednice, do tada ću slikati po mjestu i Kostrena će biti muzej murala na otvorenom. – objašnjava Edi Gustin ističući kako mu je velika želja oslikati zid uz terene kod Sportske dvorane te ukrasiti zidove OŠ „Kostrena“.

U sklopu energetske obnove DV “Zlatna ribica” murali Edija Gustina oplemenili su zidove

Murali – urbane poruke

Svoj prepoznatljivo velike murale radi već desetak godina pa je tako davne 2012. godine oslikao njemački bunker na Rivi, a sudjelovao je na smotrama ulične umjetnosti u Portugalu, redoviti je sudionik Graffiti Festa u Slavonskom Brodu, a njegovi se murali osim u Rijeci i Kostreni nalaze i u Belišću, Lovranu, Bakru, Kastvu, na Krku…

Murali su komunikacijski kanal prenošenja poruka urbanim diskurzom o bogatoj povijesti i današnjem trenutku, a da bi dospjeli do željene publike, moraju biti na vidljivom mjestu.

Sportski mural na Kastvu

Tu je ujedno i paradoks jer su tako vidljivi i dostupni ujedno i osuđeni na milost i nemilost vremenskih uvjeta, prolaznika i vlasnika zidova. S vremenom se oštećeni murali moraju popraviti, a katkad se zidovi preboje ili dobiju kakvu drugu namjenu.  – Murale radim visokokvalitetnim i postojanim bojama na sunčeve zrake i kišu, međutim, problem se pojavljuje kod otpornosti na sol. Murali su svakako ekonomski isplativiji od klasičnog bojenja zidova zbog toga što prazan zid poziva na šaranje te se iz tog razloga, kad su jednom napravljeni, rijetko ili nikada ne obnavljaju te vizualno obogaćuju svoju okolinu. – navodi Edi Gustin, a tomu u prilog govori i činjenica da je jedini išarani mural onaj na stanici kod Plodina, kao posljednjoj stanici prve zone pa su ispisana imena riječkih kvartova.

Mehanička se oštećenja pojavljuju vrlo rijetko jer smo zajednica koja u načelu podržava taj oblik umjetnosti i drži do svojih murala.

Edi Gustin MASKA

Edi Gustin s polaznicima Mićeg pinela

Veli i mići pinel

Generacije malih Kostrenjana poznaju Edija kao voditelja Mićeg pinela, a odnedavno je i umjetnički voditelj Likovne udruge Veli pinel, koja je proslavila 25 godina djelovanja.

Likovna udruga Veli pinel na kulturnom je planu amaterskog djelovanja sigurno učinila puno za likovno stvaralaštvo u našoj općini, punoljetnost Međunarodne likovne kolonije Kostrena svakako je značajni čimbenik na promociji kulture Kostrene, brojna sudjelovanja i gostovanja članova udruge koja pronosi glas i sliku Kostrene kod nas i u svijetu. – ističe Gustin. Svi srednjoškolci, mladi, odrasli te zainteresirani mještani treće životne dobi dobrodošli su u Veli pinel, a za djecu osnovnoškolske dobi otvoren je Mići pinel.

Za djecu je likovno izražavanje od izrazite važnosti za bolje pamćenje, prostornu percepciju, koncentraciju, razvijanje verbalnih sposobnosti, sigurnosti, samopouzdanja, fine motoričke vještine, koordinacija oko-ruka, kreativno i kritičko mišljenje, odgovornost i razvoj mašte.

Nagrađen i priznat umjetnik

2019. godine Edi Gustin osvojio je Godišnju nagradu Grada Slavonskog Broda za doprinos u kulturi jer je svojim muralima uvrstio Slavonski Brod na graffiti kartu svijeta.

Dok je bio student 1. godine sveučilišnog diplomskog studija Likovne pedagogije Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Ediju je dodijeljena rektorova nagrada za studenta volontera za dvostruko više volonterskih sati od svih prethodnika, za oslikavanje dvorišta Dječjeg doma „Tić“ te veći broj murala na području MO Podmurvice.

Fotografije preuzete s Facebook stranice.