KostrenaOpćina - prijatelj djeceŠkola

Načelnik Vranić susreo se s učenicima Osnovne škole Kostrena

U školskom atriju održan je susret načelnika Dražena Vranića s predsjednicima razreda te članovima Vijeća učenika Osnovne škole Kostrena.

Okupljenim učenicima na početku se obratila ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan upoznavši ih s kandidaturom Kostrene za status Općina – prijatelj djece s ciljem poboljšanja i uljepšavanja života djece.

Za odlazak na susret s učenicima ravnateljica Centra kulture Kostrena Borka Reljac pripremila je „šalabahter“ s pitanjima o aktivnostima i projektima Centra kulture Kostrena namijenjenim djeci s ciljem da se utvrdi koliko su upoznati s radom i projektima najmlađe kostrenske ustanove. Pokazalo se da učenici prepoznaju i ustanovu i projekte Centra te da ih redovito posjećuju.

Nakon kratkog uvodnog predstavljanja i pozdrava, načelnik Vranić istaknuo je važnost zajedničkog djelovanja i međusobne komunikacije u svrhu rješavanja problema ili poboljšanja uvjeta za život i rad, pa tako i igru, sport i obrazovanje:

Hvala vam što ste odvojili vrijeme za nas jer je važno da razgovaramo. Vjerujem da većina vas živi u Kostreni, neki među vama možda će biti i buduće načelnice ili načelnici pa je važno da se već sad uključite i pomognete da Kostrena bude ljepša i bolja za život. Volio bih da me pitate sve što vas interesira…“ započeo je susret s učenicima načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.

Iako je školska godina tek otpočela, učenici su bili vrlo dobro pripremljeni i zainteresirani za razgovor s načelnikom pa je već na prvi poziv za postavljanje pitanja u zraku bilo desetak ruku.

Arian iz 6. razreda iskazao je želju da se škola oboji, pogotovo vanjsko pročelje koje nerijetko bude išarano grafitima. Učenice trećeg razreda predložile su da se njih, kao i druge učenike, uključi u taj poduhvat te da sami ukrase zidove svoje škole. Na to se nadovezala i tema sadnje cvijeća u školskom okolišu, a ravnateljica Glavan najavila je tom prilikom pokretanje uređenja školskog vrta kroz vrtlarske radionice koje kreću već ovog mjeseca.

Nekoliko učenika potaknulo je raspravu o učionici na otvorenom koja je također u planu već ove školske godine.

Filip iz 5. razreda smatra da bi se trebalo što prije urediti igralište u neposrednoj blizini školskog dvorišta i to prvenstveno postavljanjem rasvjete. Načelnik je pritom najavio da je za spomenuto igralište planirano postavljanje nove podloge te ocrtavanje u svrhu korištenja za različite sportove.

Osmaši su se kroz svoja pitanja orijentirali na potrebu za prostorom za druženje starije djece na kojem bi imali moderne sadržaje. Jedna od istaknutih potreba bilo je i postolje za sigurno ostavljanje bicikla pored Sportske dvorane Kostrena.

Susret načelnika s djecom OŠ Kostrena dokaz je da i oni mogu doprinijeti boljitku zajednice jer detektirani problemi i nedostatci svakako utječu na zadovoljstvo djece. Općina Kostrena jedna je od rijetkih općina koje se mogu pohvaliti kontinuiranim sustavnim ulaganjem u dječje potrebe.

Vrijedno je spomenuti da Kostrena broji  čak 24 igrališta za djecu. U planu su još dva nova što će zadovoljiti interes djece za uređenjem i prilagodbom vanjskih prostora za druženje.

Osim toga, Općina ulaže u obnovu i opremanje zgrade osnovne škole čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Tijekom ljetnih školskih praznika pregradnjom većeg prostora osigurane su dvije nove učionice, s ciljem da nastava ostane u jednoj smjeni, a što je sufinancirano sredstvima Općine Kostrena.

Ravnateljica Glavan pohvalila se i činjenicom da sve učionice predmetne nastave u školi imaju pametne ploče, a krenulo se u realizaciju da se njima opreme i učionice razredne nastave. Učionice koje trenutno nemaju pametnu ploču, opremljene su projekcijskim platnom i projektorom.

Načelnik  Vranić zahvalio je svim učenicima na njihovom angažmanu i pitanjima te najavio ponovno skoro duženje s novim pitanjima i izvještajem o napravljenom.