KostrenaOpćina - prijatelj djece

Održana prezentacija kandidature Kostrene za status Općina – prijatelj djece

U predvorju OŠ Kostrena održana je prezentacija i informiranje roditelja o kandidaturi Kostrene za status Općina – prijatelj djece.

Kostrena je 1. listopada predala opsežan izvještaj i ostalu popratnu dokumentaciju za stjecanje statusa Općina – prijatelj djece. Dokumentacija je obuhvatila više od 120 pitanja u desetak glavnih područja važnih za život djece u zajednici.

Tim je povodom u predvorju OŠ Kostrena održana prezentacija za roditelje i sve zainteresirane. Na prezentaciji su sudjelovali općinski načelnik Dražen Vranić te ravnatelji kostrenskih institucija koje rade s djecom –  Adriana Glavan, ravnateljica OŠ Kostrena, Stanko Vučetić, ravnatelj Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Dragana Vučinić, ravnateljica JU Narodne knjižnice Kostrena te Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

Načelnik Vranić sažeto je predstavio ono što Općina Kostrena kao podršku nudi djeci i roditeljima.

“Ponosan sam da Kostrena već dobar dio onoga što se traži kroz izvještaj za dobivanje statusa Općina- prijatelj djece ima već dugi niz godina”, istaknuo je Načelnik.

Općina Kostrena tako među ostalim sufinancira smještaj djece u Dječji vrtić Zlatna ribica, a ukoliko iz jedne obitelji vrtić polazi dvoje djece, za drugo dijete plaća se polovica sufinanciranog iznosa. Obitelji s troje djece smještaj u vrtiću za treće dijete ne plaćaju. Osim sufinanciranja, vrijedno je spomenuti kako je krajem 2020. godine završena energetska obnova DV Zlatna ribica čime je povećana energetska učinkovitost zgrade. Ekonomskom cijenom od 594 kune Dječji vrtić Zlatna ribica jedan je od najjeftinijih u Primorsko- goranskoj županiji.

Ravnatelj vrtića Stanko Vučetić nabrojao je niz programa koji se kontinuirano provode u vrtiću za djecu i za roditelje. Vrijedno je izdvojiti besplatan program “Rastimo zajedno” koji provodi educirani tim odgojiteljica, a namijenjen je roditeljima djece polaznika vrtića. Više o redovitim i dodatnim programima i aktivnostima vrtića može se pročitati na službenim stranicama Zlatne ribice.

“Škola je bez učenika samo zgrada”, rekla je Adriana Glavan istaknuvši kako je ove godine u kostrensku školu upisano 346 učenika u 19 razrednih odjela, što je povećanje za 2 razredna odjela u odnosu na prošlu godinu. Ove brojke potvrđuju povećanje broja djece u Kostreni.

Osnivač OŠ Kostrena je Primorsko-goranska županija, no unatoč tome u prošloj je akademskoj godini Općina Kostrena iz proračuna izdvojila čak 90.000,00 kuna za razne programe u školi.

“Iako smo mi kao škola, da tako kažem, posvojeno dijete Općine, suradnja i podrška koju dobivamo od Općine Kostrena je izuzetna i nama jako vrijedna”, dodala je ravnateljica Glavan.

A koliko je angažman svih djelatnika škole predan i kvalitetan, dokazuje i nagrada za najbolje odgojno-obrazovne djelatnice koje su povodom Svjetskog dana učitelja primile dvije kostrenske profesorice, Nevia Grbac i Ina Randić Đorđević. 

Aktivnosti JU Narodne knjižnice Kostrena i Udruge Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji predstavila je ravnateljica Knjižnice Dragana Vučinić, koja se može pohvaliti i nizom aktivnosti koje se kroz knjižnicu realiziraju uz njezinu redovitu djelatnost.

Ravnateljica JU Narodna knjižnica Kostrena, Dragana Vučinić

S fondom od 33 tisuće knjiga, 2.600 komada DVD-a s multimedijalnom građom kao i s mogućnošću posudbe e-knjiga te uskoro uvođenjem igroteke, odnosno posudbe didaktičkih igračaka, knjižnica u Kostreni jedna je od boljih u Primorsko-goranskoj županiji.

“Težište nam je da potičemo čitanje djece i mladih pa u našoj knjižnici imamo čak oko 6500 naslova isključivo namijenjenih djeci do 17 godina”, ponosno je istaknula ravnateljica.

Cijena članske iskaznice je 40 kuna godišnje, a za svakog idućeg člana iste obitelji cijena je 20 kuna. Za prvašiće je članstvo u knjižnici besplatno.

Centar kulture Kostrena mlada je ustanova osnovana 2019. godine koja je preuzela organizaciju svih kulturnih manifestacija i aktivnosti u Kostreni. Jedna od tih je i Proljeće u Kostreni koja je namijenjena isključivo djeci i koja je ove godine, unatoč pandemijskim mjerama, uspješno održana za više od 500 djece. Osim toga, Centar organizira i Kino kod nas, koje kroz čitavu godinu prikazuje kvalitetne hrvatske i europske filmove u školi i Narodnoj čitaonici. Sve programe i aktivnosti mogu se pratiti kroz kalendar događanja na stranici Centra.

Ravnateljica Centra kulture Kostrena, Borka Reljac

Centar kulture Kostrena ujedno je Odlukom od 21. rujna postavljen za koordinatora provođenja akcije odnosno kandidature Kostrene za ovaj prestižni status. Obaveze Centra bile su napisati Završni izvještaj i Izvedbeni plan te prikupiti niz dokaza za napisano. Ono što slijedi jest dolazak predstavnika Saveza Društava “Naša djeca” na teren kako bi provjerili iznesene podatke.

Po završetku prezentacija, posjetitelji su imali mogućnost postaviti pitanja prisutnima. Nekoliko pitanja upućeno je načelniku Vraniću, a radilo se o sportskim terenima, igralištima za djecu te mogućnostima stvaranja novih sadržaja za slobodno vrijeme djece.

Načelnik je uz odgovore na sva postavljena pitanja dodao kako mu je izuzetno drago da su se roditelji uključili u raspravu budući da se kroz sastanke kao što je ovaj može čuti gomilu korisnih stvari, informacija i ideja.