KostrenaŠkola

Za Svjetski dan učitelja nagrađene dvije kostrenske profesorice

Kostrenske profesorice Nevia Grbac i Ina Randić Đorđević dobitnice su nagrade za najbolje odgojno-obrazovne djelatnice povodom Svjetskog dana učitelja.

Danas je Osnovna škola Kostrena imala poseban razlog za proslavu povodom Svjetskog dana učitelja. Među 511 odgojno-obrazovnih djelatnika iz Republike Hrvatske Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je kvalitetu kostrenskih profesorica na ponos školi, učenicima i Kostreni.

Dvostruko slavlje u OŠ Kostrena

Treću godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagrađuje najbolje odgojno-obrazovne djelatnike, a nagradu u bruto iznosu od 10.000 kuna dobilo je ove godine 511 zaposlenika u obrazovnom sustavu. Među njima su i profesorica Hrvatskog jezika Ina Randić Đorđević te profesorica Matematike i Informatike Nevia Grbac, obje višestruko nagrađivane, priznate od stručne javnosti i omiljene među svojim učenicima.

Profesorica Nevia Grbac ove je godine dobitnica dvaju priznanja: uz nagradu MZO-a primila je i nagradu Primorsko-goranske županije za najbolje djelatnika u odgoju i obrazovanju. Na svečanoj dodjeli nagrada u Guvernerovoj palači u ime župana Zlatka Komadine pohvaljena je za autorstvo udžbenika, mentorstvo učenicima koji su postigli izvrsne rezultate, unapređenje kvalitete odgojno-obrazovnog rada te doprinos struci kroz predavanja i sudjelovanja u stručnim radnim skupinama.

Obje su profesorice napredovale u zvanje učitelja savjetnika, voditeljice su županijskih vijeća i njihov je rad priznat u stručnim krugovima. I prošle su godine nagrađene među 500 najboljih Ministarstva znanosti i obrazovanja, a obje su već primile i nagradu Primorsko-goranske županije: profesorica Grbac 2012., a profesorica Randić Đorđević 2017. godine.

Slavljenička torta uz čestitke svim učiteljima

Uspjeh naših profesorica i Svjetski dan učitelja danas smo  u skladu s epidemiološkim mjerama simbolično proslavili onako kako to slavljenici rade: komadićem slatke torte kao znakom dijeljenja radosti.

Sretan Svjetski dan učiteljima svim djelatnicima kostrenske škole i vrtića

Kao ravnateljica Osnovne škole Kostrena ponosna sam na svaki uspjeh naših učenika i djelatnika. Priznanje naše županije i MZO-a našim profesoricama Neviji i Ini nije iznenađenje, već rezultat kontinuirano kvalitetnog rada, stručnosti, znanja i usavršavanja. Zahvaljujući njima, Osnovna škola Kostrena postala je vježbaonica za studente Odjela za matematiku i ispitni centar pri polaganju stručnog ispita iz hrvatskog jezika za učitelje iz Istarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije.  Učitelji koji su toliko predani svojem zvanju, primjer su svojim kolegama i sustručnjacima te ponos svojoj školi i mjestu.

Vrijednost učitelja osnova je iz koje proizlazi zdravo društvo. Na nas tijekom života utječu različiti učitelji – od naših roditelja i članova obitelji preko učitelja u školama sve do svećenika ili političara, javnih osoba… Svaki od navedenih u nekom je trenutku utjecao na naše znanje, razmišljanje i ponašanje te pogled na život i svijet. Oni nas vode, daju nam savjete i smjernice, pokazuju nam iz vlastita iskustva kojim je putem bolje krenuti.

No nitko i ništa ne može zamijeniti učitelja. Danas, u ovo moderno doba, čini se da nikad nije bilo lakše biti učiteljem zbog lake dostupnosti informacija, ali i njihovog prenošenja drugima – bilo uživo, preko knjiga, medija ili interneta. Ipak, niti jedan mediji ne može zamijeniti živu riječ i osobnost onoga koji poučava, prenosi i motivira istraživati svijet koji nas okružuje.

Za društvo znanja i ugled učiteljske profesije

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine s ciljem promicanja svijesti o važnosti učitelja i odgojitelja te njihova utjecaja na razvoj društva u cjelini.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja jest „Učitelji u srcu oporavka obrazovanja“ i upravo je današnji dan prigoda da se progovori o učinku pandemije na učiteljsku profesiju, ali i o društvenom statusu – sve manji broj studenata zainteresiranih za prosvjetu svjedoči o tome koliko društvo cijeni obrazovanje. To se mora ubrzo promijeniti, a nagrade dodijeljene našim profesoricama zasigurno će doprinijeti tome da se na našu školu i naše učitelje gleda sa zasluženim povjerenjem.

Stoga svim učiteljima i djelatnicima Osnovne škole Kostrena i odgojiteljima Dječjeg vrtića Zlatna ribica čestitam na entuzijazmu, znanju, profesionalnoj odgovornosti i ljubavi koju svakodnevno prenose našoj djeci! Sretan Svjetski dan učitelja!