Kultura

Pjesnička večer s Vlastom Juretić

Druga pjesnička večer Katedre Čakavskog sabora Kostrena “Va stihu i kamik cvate” održana je posljednjeg dana lipnja u konobi “More”.

Gošća druge pjesničke večeri Vlasta Juretić, dobro je poznata kostrenskoj publici po svojim književnim djelima na čakavskom narječju. Ugodno druženje uz Vlastine stihove popraćeno je i glazbenom pratnjom Matije Lukanića na gitari i pjesnikinje unuke Paole Prelčić Juretić na violini.

Ovo je druga pjesnička večer Katedre Čakavskog sabora Kostrena u ugodnom ambijentu konobe More. Vlasta Juretić hrvatska je književnica, piše pjesme, prozu i djela za scenska uprizorenja, pretežito na čakavštini, ali i na standardu. Suautorica je, scenaristica i redateljica edukativnog igranog filma za djecu Sigurko te više od 50 televizijskih emisija Kartulina z MIK-a.

Kostrenski učenici u 5. razredu u čitankama imaju igrokaz Sveti Mikula Vlaste Juretić.

Urednica je preko četrdeset likovnih kataloga, knjiga i drugih tiskovina, deset godina je bila urednica Grobničkog lista – jedinog glasila na čakavštini u Hrvatskoj. Autorica je tekstova preko 250 pjesama izvedenih na raznim festivalima zabavne glazbe: Zagrebfest, Splitski festival, MIK, Šibenski festival, Grobnička skala te festivalima hrvatskih klapa u Omišu, Kaštelima, Buzetu, a za svoj je rad nagrađena s više od 50 festivalskih nagrada.

Festival Grobničke skale, čakavsku glazbenu manifestaciju za mlade talente, pokrenula je upravo Vlasta Juretić u suradnji sa skladateljem i dugogodišnjim suradnikom Vinkom Škaronom. Njezin trud i golema energija koju ulaže u očuvanje čakavske tradicije Grobnišćine dobro je poznata i kroz projekt Grobnička jesen, kojim se popularizira čakavština vinodolskog kraja.