KaféKreativaRoditeljski kutak

POKLON: “Uskrsna knjiga aktivnosti” – zabava za naše najmlađe

Moja šestogodišnja kći aktivno je sudjelovala u izradi radnih listova i bila moj glavni sudac, kritičar i izvor ideja.

Sigurna sam da i vaša djeca uživaju u rješavanju zagonetki, bojankama i labirintima, no jeste li znali koliko je to korisno za njih?

Bojenje i zagonetke – omiljena zabava naših najmlađih

Nikada neću zaboraviti kada je kći dobila prvu veliku knjigu s radnim listovima. Imala je tri godine. U dahu smo ispunile sve zagonetke, lijepile naljepnice s točnim odgovorima, tražile uljeza, razlike, odgovarajuće boje, oblike… Ma idejama nije bilo kraja. Zagonetka s uljezom je postala omiljena zabava u vožnji autom, jednostavno se nije mogla zasititi.

Bojanke, crtanje, zagonetke – radni listovi za učenje i zabavu

Shvatila sam koliko je ta malena spužva spremna da ju se napuni znanjem i upije sve što uliješ u nju. Najbolji je dio taj što je za djecu to igra i nisu svjesni da uče niti osjećaju pritisak da nešto moraju učiniti.

Sigurna sam da i vaša djeca uživaju u rješavanju zagonetki, bojankama i labirintima, no jeste li znali koliko je to korisno za njih?

U današnje digitalno doba teško je oduprijeti se blagodatima ekrana. Djeca u tome uživaju kao da svaki dan primaju novu igračku, a nama roditeljima ponekad jednostavno treba pet minuta mira. No je li to pravo i jedino rješenje? Koliko je štetno, toga je svjestan svaki roditelj, a radni listovi  i bojanke savršena su alternativa koja će ih okupirati i donijeti im divan mentalni trening.

Uskrsna knjiga aktivnosti razveselit će i razvijati kreativnost djeteta

Prednosti radnih listova i bojanki

Imate li lijep rukopis? Ako je odgovor potvrdan, najvjerojatnije ste u djetinjstvu puno bojili, pisali, crtali… Da bi usavršili pisanje, djeca trebaju snagu i spretnost ruku. Često korištenje olovke umanjuje mogućnost lošeg držanja iste. Samim time dolazi do lijepog rukopisa.

Strpljenje i koncentracija jedne su od najtežih stavki koje djeca moraju savladati. Dok crtaju ili boje, otvaraju vrata u svoj čarobni svijet mašte gdje u miru mogu stvarati. Mogu raditi što god požele, nema granica. Zato nemojte grditi djecu ako nije obojeno u linijama ili ako nisu boje kao u stvarnom životu.

Neka sunce bude plavo, a more žuto, kosa ljubičasta, a jabuka šarena. To je njihova vizija svijeta oko nas i pustimo im na volju da nam prikažu kako oni vide stvari.

Potičite ih na stvaranje i objašnjavanje

Isto tako, zanimljivo je pitati djecu što su nacrtali i kako oni vide svoj crtež.

Nikada neću zaboraviti kada je kći s 3 godine našarala nešto temperama. Pitala sam je može li mi objasniti što je to i ovo je odgovor koji sam dobila:
Mama, ovo je cijeli svijet. A ovo su ljudi… puno ljudi. Znaš, tu je velika gužva!

Skoro sam pala sa stolice kada je to rekla. Nismo ni svjesni što te malene glavice znaju i koliko se tu odvija raznih priča i ideja.

Umjesto da crtaju samo na papiru, pustite da se vesele i na druge načine. Uzmite krede kada idete na igralište, stavite ploču na zid koja je njima uvijek dostupna za crtanje kada požele ili si dozvolite još malo ludosti pa kao mi oslikajte stakla na prozorima temperama.

Osnaživanje djeteta

Osjećaj zadovoljstva kada završe zadatak jača njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Predškolci se na ovaj način pripremaju na nove izazove u školi te će s pozitivnim stavom prihvatiti nove zadatke. Ako misle da znaju i mogu dovršiti započeto te da su dovoljno sposobni, neće biti straha od neuspjeha.

Zamislite to kao neku vrstu ispušnog ventila. Dijete na taj način može izbaciti sve frustracije. Sve što se taložilo tijekom dana, tjedna… Emocije može pretočiti na papir i izbaciti sve negativne osjećaje i misli. Jednostavno zaboraviti na cijeli svijet.

Da ne zanemarimo ulogu zbližavanja s djetetom. Zajedničko rješavanje zadataka donosi puno smijeha, veselja i ponosa. Kada vidim sjaj u kćerinom pogledu nakon što joj kažem: ˝Bravo, ponosna sam na tebe!˝, dobijem poticaj da nastavimo u toj aktivnosti koliko god ona to želi. Svaka pohvala njima je novi vjetar u leđa i žele još i još.

Malo je teže ponekad uz dvogodišnju sestru posvetiti se starijoj. Ali trudimo se nekako to uskladiti. Mlađa šara posvuda, pa čak i po nosu dok starija važno radi svoje.

Da ne pričam dalje previše i pomognem vam u ovoj ideji kako uveseliti naše male kreativce, pripremila sam vam knjigu aktivnosti.

Moja šestogodišnja kći aktivno je sudjelovala u izradi i bila moj glavni sudac,  kritičar i izvor ideja. Neizmjerno sam joj zahvalna na pomoći. Radni listovi puni su bojanki i zadataka. Bliži nam se Uskrs pa je sve u tonu šarenih jaja i zečića.

Nadam se da će djeca uživati, a i vi s njima. Bojite, pišite i rišite, probudite dijete u sebi i pustite djecu da vas nauče kako je lijepo ponekad biti bezbrižan.

Mojoj je kćeri šarena omiljena boja pa, eto, budite u tom tonu: šareni i raznovrsni te zapamtite:

JAČI SMO NEGO ŠTO MISLIMO!

 

U prilogu pronađite i preuzmite knjigu aktivnosti