Roditeljski kutak

Kada početi s odvikavanjem od pelena

Svi imamo susjede, prijatelje i rođake čija su se dječica rano odviknula od pelena. Ne nasjedajte na uspoređivanje jer prerano odvikavanje dovodi do nezgoda, mokrenja u krevet i upala mjehura.

Sjećam se priče moje tete – uspjela je odviknuti sestričnu od pelena s njezinih 10 mjeseci. To mi je zvučalo nevjerojatno, ali eto, istinito. S tom idejom u mislima krenula sam s odvikavanjem starije kćeri kada je imala godinu i pol. Rekoh: “Ljeto je i ima godinu i pol, zašto ne?“

Ponekad je mudrije odustati

Ajme, kakav je to bio nered! Da vas zadržim u čitanju članka, neću u detalje. Ubrzo smo odustali od te ideje i nastavili bezbrižnu pelenašku rutinu.

Ne treba prerano krenuti s odvikavanjem od pelena

Nakon točno godinu dana samo je jedan dan rekla: „Mama, piški mi se, hoću na tutu.“ To je bilo to. Skinuli smo pelenu i to je bila gotova priča. Imali smo nekoliko dnevnih nezgoda, a noćno mokrenje pratilo nas  je do njezinih 3 i pol godine.

Jako je važno da dijete mokri prije spavanja. Svaki put kada bismo to izostavili, mladoj dami bi pobjeglo i imali bismo velikog posla oko 3 ujutro.

Je li to bio pravi trenutak?

Često sam se pitala jesmo li negdje pogriješili, možda prerano ili prekasno skinuli pelenu. Odgovor sam dobila kada mi više nije trebao, ali sada je tu i mlađa sestra s kojom ću biti pametnija.

Preporučujem da  pročitate istraživanja pedijatra, urologa, Stevea Hodgera. Ovaj me citat oduševio:

„Djeca mlađa od 3 godine ne bi sama smjela kontrolirati svoju nuždu,
u istom rangu kao što ne bi smjela odlučivati o novcima za studij.“

Dobro me nasmijao, ali čovjek doista ima pravo. Svako dijete može naučiti kako rabiti tutu, ali bit je u tome da nauče koristiti i prepoznati nagone.

 

Činjenice koje valja imati na umu

  • Prerano odvikavanje vodi ka nezgodama, mokrenju u krevet i upalama mjehura. Sve to je povezano s predugim zadržavanjem urina i stolice.
  • Svaki put kada stisnu sfinkter da spriječe mokrenje, mišić ojača i postaje deblji. Možda mislite da je to dobra stvar, ali u ovom slučaju je baš suprotno. Deblji mjehur ima manji kapacitet i osjećaj nagona ne radi kako bi trebao.
  • Zadržavanje stolice može rastegnuti rektum od 2 do 10 cm. Na taj način dodatno stišće mjehur koji se mora češće prazniti.
  • Zadržavanje mokraće i stolice dovodi do množenja bakterija, a time i do raznih infekcija.
  • Djeca koja imaju problem s mokrenjem, odnosno češće im se događaju nezgode, najčešće imaju teži slučaj zatvora ili opstipacije unatoč tomu što se naoko čini da je sve u redu.

Nakon ovih saznanja bila sam svjesna da smo negdje pogriješili. Kada je prvorođena imala tri godine, počeli su veliki problemi sa zatvorom. To sam uvijek povezivala sa slatkišima i branila joj koliko god sam mogla.

Povrće je za nju apsolutna nepoznanica. Tu je došao blender i spasio stvar: nije ni svjesna koliko voća i povrća popije u tom soku koji su joj dali tata i mama.

Jednom smo čak završili na hitnoj nakon sedmodnevnog zatvora, toliko je plakala da je boljelo i nas; tata se doslovno preznojavao dok se ona previjala od bolova. A kada je konačno „obavila“, tata je rekao da mu je to najsretniji dan u životu.

Kada vaše dijete bude spremno, odvikavanje neće biti problematično

Ništa nije pomagalo, ni juhe, ni sokići, ni kompoti… bili smo očajni. Je li bilo do slatkiša? Ili preranog skidanja pelena? Oboje? Ili ništa od navedenog?… Nikada nećemo znati. Samo se nadam da nije učinjena prevelika šteta.

Mlađa kći sada ima 2 godine i 4 mjeseca. Ovog puta ćemo pametnije, a jesmo li uspjeli – naravno da ću vam o tome pisati.

Umetak za školjku ili tuta?

Dok su dječica mala, bolje je da koriste tutu. Kao prvo možete uvijek detaljno pregledati što su i kako obavili, a najvažnije je što su u čučećem položaju koji je ključan za pravilno pražnjenje crijeva.

Ako preferirate umetak za školjku, bilo bi dobro da je model koji ima stepenicu da dijete može noge osloniti na nju i tako čučati dok obavlja nuždu.

 

Bez natjecanja i uspoređivanja

Mislim da smo pokrili sve važno vezano uz skidanje pelena. Roditelji dragi, slušajte svoj instinkt. Nemojte se zamarati natjecanjem i tko je što učinio prije ili bolje. Na prvom je mjestu dobrobit vašeg djeteta, a sve ostalo doći će na svoje mjesto.

Želite li pročitati cijeli članak dotičnog pedijatra, pročitajte ga ovdje.  Šaljem vam zagrljaje i zapamtite: JAČI SMO NEGO ŠTO MISLIMO!