Kafé

Prati li vas dobar glas?

Ako vas često hvata promuklost ili imate hrapav glas, možda je vrijeme da razmislite kako sačuvati svoj dobar glas. U doslovnom smislu, naravno.

Svijest o važnosti glasa javlja se tek onda kada glas oboli ili ga izgubimo pa je 16. travnja odlučen kao datum kada se obilježava Svjetski dan glasa.

Glas uzimamo zdravo za gotovo

Ideja o obilježavanju dana glasa potekla je iz Brazila 1999. godine nakon godišnjeg kongresa liječnika fonijatara i otorinolaringologa te drugih profesionalaca koji se bave glasom. Naime, uočen je porast tumora grla i glasnica pa je dogovoreno kako će se skrenuti pozornost javnosti na taj važan problem.

Zbog važnosti glasa u umjetnosti, edukaciji, medijima i svim ljudskim aktivnostima, danas se glas slavi kao zajedničko bogatstvo, slave ga sve vodeće edukacijske, umjetničke, medicinske, znanstvene, medijske institucije u svijetu. Posebice su poznati svečani koncerti i predstave posvećene danu glasa u kojima sudjeluju vrhunski svjetski izvođači.

 

Znanstveno-stručni simpozij  o važnosti prevencije poremećaja glasa

Promuklost omiljenog radijskog ili televizijskog voditelja mijenja boju njegova glasa te utječe na naš doživljaj i recepciju poruke koju nam šalje. Međutim, rijetko smo svjesni da nisu samo glazbene legende poput Josipe Lisac, oni koji trebaju čuvati svoj glas.

Promuklost, hrapavost ili šumnost glasa, nerazgovijetan govor, gubitak glasa, česti kašljucanje, bolovi u grlu, nedostatno disanje tijekom govora… – sve su to znakovi koji ukazuju na postojanje problema s glasom.

Oštećenje glasa počinje već u djetinjstvu jer je 65 % djece u Hrvatskoj promuklo jer viču u svakodnevnom govoru, a to je povezano s načinom života u obitelji, školi, ulici, uzorima na filmovima i televiziji, objašnjava prof. dr. sc. Santa Večerina Volić, otorinolaringolog i fonijatar na stranicama Centra za ekspertnu medicinu.

Problemi s glasom česti su u djece koja su sklona vikanju

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Zavod za audiologiju i fonijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka i Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci obilježavaju Svjetski dan glasa 16. travnja 2021. znanstveno-stručnim simpozijem s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka.

Problemi s glasom mogući su u svakoj životnoj dobi. Češći su u djece koja su sklona vikanju i kod osoba čije zanimanje zahtijeva veći govorni napor kao što su učitelji, odgojitelji, treneri, glazbenici te voditelji.

Možda je lakše razmisliti o važnosti čuvanja glasa uz dobru glazbu pa preporučujemo “More” naših Luštrinki. Uživajte!