KostrenaKultura

Prekrasna pjesnička večer s Vjekoslavom Jurdanom

U utorak je u Konobi “More” održana Pjesnička večer Katedre Čakavskog sabora Kostrene “Va stihu i kamik cvate” na kojoj je gostovala Vjekoslava Jurdana uz instrumentalnu i vokalnu pratnju Marka Želea.

Pjesme o ljubavi uvijek izazivaju emocije, a kada su pisane na čakavštini, imaju poseban ton. Upravo je ljubav tema pjesama koje je sinoć za brojne posjetitelje Konobe “More” čitala poznata i višestruko nagrađivana književnica i pjesnikinja Vjekoslava Jurdana.

Ugodna poetska večer višestruko nagrađivane pjesnikinje i znanstvenice V. Jurdane oplemenjena je instrumentalnom i vokalnom pratnju Marka Želea te gostima iz Belgije i Australije.

Sljedeća večer poezije “Va stihu i kamen cvate” Katedre Čakavskog sabora Kostrena održat će se 25. kolovoza na terasi Konobe “More”, a gošća će biti Rajka Jurdana, književnica, astrofizičarka i urednica radijske emisije “Puntape”.

Vjekoslava Jurdana rođena je u Rijeci gdje je završila studij južnoslavenskih jezika i književnosti, a potom doktorirala s tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa. Piše poeziju na čakavskom jeziku i standardu, a objavila je dvije samostalne zbirke „Kolajnica“ i „Zvonejske lumbreli“ te slikovnicu „Tončić Petešić“. Mnoge su njezine pjesme uglazbljene i nagrađivane, a posebno se ističe prva nagrada stručnog povjerenstva za najbolju pjesmu na čakavskom narječju (Međunarodni pjesnički natječaj Ča nad Kvarneron) 2016. godine, prva nagrada za najbolji putopis na nacionalnom književnom natjecanju 8. Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u Križevcima 2016. godine te prva nagrada za esej 2017. godine.

Osim nagrada za književno stvaralaštvo, nagrađivana je i za svoj znanstveni i stručni rad. Primila je Posebno priznanje Grada Opatije za doprinos u očuvanju i njegovanju tradicijske baštine (2010.) te Nagradu Grada Opatije za područje kulture (2016.), a dobitnica je i državne Nagrade „Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada koja joj je 2016. godine uručena u Hrvatskom saboru.

Permanentno objavljuje znanstvene i stručne tekstove s područja teorije i povijesti književnosti te eseje i prikaze raznolike tematike. Objavila je dvije znanstvene knjige: „Povijest kao sudbina. Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa“ te „Igri. Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa)“.