KaféKostrenaZanimljivosti

Projekt +/-60: Predavanje i radionica o nenasilnoj komunikaciji

Kroz dvije cjelodnevne radionice polaznicima će ukratko biti predstavljena metoda M. B. Rosenberga, a zatim će kroz rad u malim grupama i parovima vježbati primjenu.

U organizaciji Udruge „Projekt +/- 60“, a u sklopu projekta Komunikacija srcem – kako se bolje razumjeti te podršku Općine Kostrena u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji  5. i 12. lipnja održat će se predavanje i radionica o principima nenasilne komunikacije.

Nenasilna komunikacija – kako se bolje razumjeti

Ovogodišnja dvodnevna cjelodnevna radionica primjenjuje principe nenasilne komunikacije pa će se  polaznici vježbanjem osposobiti za prepoznavanje i transformiranje problema. Radi se o alatima koji polaznike dodatno osnažuju te pomažu razvijati ili obnoviti prekinutu komunikaciju te vratiti izgubljeno povjerenje.  

Istražujući nezadovoljene potrebe u pozadini naših postupaka i riječi, nenasilna komunikacija pomaže umanjiti neprijateljstvo, iscijeliti bol i ojačati osobne i profesionalne odnose.

Ovom dvodnevnom cjelodnevnom radionicom predstavit će se učinkovita metoda Marshalla B. Rosenberga, utemeljitelja nenasilne komunikacije. Kroz dvije cjelodnevne radionice, polaznicima će ukratko biti predstavljena teorija, a zatim će kroz rad u malim grupama i u parovima vježbati primjenu predstavljenih metoda.

Nenasilna komunikacija jednostavna je i djelotvorna metoda kojom preoblikujemo način na koji se izražavamo i čujemo druge.

Psiholog Marshall Rosenberg utemeljio je priznatu metodu nenasilne komunikacije

Ovu metodu komunikacije i rješavanja sukoba rabe mnoge mirovne udruge za povećanje tolerancije u društvima gdje postoje etničke, vjerske ili političke napetosti jer je usmjerena na prihvaćanje različitosti.

Kroz teoretski uvod u vrlo učinkovitu metodu komunikacije te vježbanjem u malim grupama i parovima omogućit se upoznavanje i dublje povezivanje sudionika međusobno kroz interaktivni rad, ali i u planiranim kraćim pauzama za kavu te s pauzom predviđenom za  zajednički ručak.

Edukaciju provodi udruga Intero centar o kojima više možete doznati na http://interocentar.hr/

Plan rada

Edukaciju provodi Udruga za edukaciju, savjetovanje i nenasilno djelovanje Intero centar s voditeljicom programa Nedom Popović, teologinjom i savjetnicom te jednom od osnivačica udruge.

Voditeljica Neda Popović ima dugogodišnje iskustvo u grupnom i individualnom radu na polju nenasilja, mirenja i savjetodavnog rada te je bila uključena u mirovni rad na ratom pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH.

  1. radionica: 5.lipnja 2021. od 10 do 18 sati
  • Uvod u teoriju utemeljitelja nenasilne komunikacije Marshalla B. Rosenberga
  • Opažanje – temelj uspješne komunikacije ili razlog za konflikt
  • Osjećaji – kako ih prepoznati i učiti od njih
  • Potrebe – kako prepoznati potrebe koje pokreću postupke, kako moje tako i druge osobe
  • Zamolba – kako izreći zamolbu (kako se zauzeti za sebe, a ne izgubiti drugu osobu iz vida)

     2. radionica: 12. lipnja 2021. od 10 do 18 sati

  • Ponavljanje i vježbanje četiri koraka nenasilne komunikacije
  • Empatija – što je zapravo empatija i kako je izraziti samom sebi i drugoj osobi