KostrenaKulturaOpćina - prijatelj djeceŠkolaVrtić

Proljeće u Kostreni: predstave, izložbe, eko radionice i još mnogo toga

Od 25. do 29. travnja u Kostreni se održavala tradicionalna dječja manifestacija Proljeće u Kostreni u novom formatu koji se pokazao kao pun pogodak!

Bogato izdanje dugovječne manifestacije dokazalo je da je proljeće u Kostreni najljepše godišnje doba za najmlađe Kostrenjane. U tjedan dana provedeno je tridesetak aktivnosti za polaznike Dječjeg vrtića Zlatna Ribica i Osnovne škole Kostrena. U aktivnostima su sudjelovali svi razredi i vrtićarci.

Predstave i izložbe

Kao i svake godine, Proljeće u Kostreni fokusirano je na razvoj mlade kazališne publike. Ove godine u Sportskoj dvorani Kostrena gostovale su dvije predstave Z produkcije – “Keko Eko” za djecu vrtićke dobi i “Složna obitelj”, za mlađe razrede osnovne škole.

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji u suradnji s Narodnom knjižnicom Kostrena gostovao je “Veseli Balogov cirkus” u produkciji Max teatra, a vesela ekipa nasmijala je i oraspoložila prve i druge razrede.

Narodna knjižnica Kostrena pobrinula se i za najmlađe pa je tako u Dječjem vrtiću Zlatna ribica održana radionica izrade morskih životinja od plastične ambalaže.

Nešto stariji imali su priliku u sklopu posjeta Rijeci pogledati hvaljenu predstavu “I Cyrano i djevojčica” u Dram(m) centru Zajc,  off-sceni HNK-a Ivana pl. Zajca. Radi se o relativno novom prostoru koje ne samo da nudi nešto drugačiji doživljaj kazališta već i samo po sebi istražuje drugačije ideje i formate. Predstavu “I Cyrano i djevojčica” pogledali su učenici sedmih i osmih razreda dok su učenici petih i šestih razreda u HNK Ivana pl. Zajca pogledali predstavu “Mali princ” koja je izvedena kao dio projekta  “(Za)voli kazalište” pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.

Posjetili su učenici OŠ Kostrena i Palaču šećerane – Muzej grada Rijeke, izložbu “Mali princ: putovanje” u Exportdrvu, Galeriju Zajc, Prirodoslovni muzej Rijeka te Dječju kuću.

Učenici 5. i 6. razreda pogledali su predstavu “Mali princ”

Uz posjet Dječjoj kući, doznalo se i kako je oživljena industrijska baština

Proljeće u znaku ekologije

Nakon što je u tjednu prije Proljeća u Kostreni održan EKO kamp, u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji nastavilo se u eko tonu, pa je i u tjednu Proljeća proveden niz kreativnih i zanimljivih radionica na temu ekologije.

Ponedjeljak je tako započeo pripremom zdravog doručka za petaše u OŠ Kostrena u suradnji s Udrugom Gaia Nova. Pripremali su se zdravi i ukusni napitci od voća i povrća u čemu su sudjelovali i sami učenici.

Nakon što su vremenske prilike to dozvolile, drugi i treći razredi posjetili su ekološki park Rasadnik gdje su proveli aktivno i edukativno jutro koje su im pripremili Udruga Ekoregija Kostrena i Udruga Žmergo. 

Dok je dio polaznika sudjelovao na radionicama Udruge Žmergo gdje su izrađivali posudice za sijanje od otpadnog materijala te zero waste ukrase, ostatak je kroz edukativnu šetnju Rasadnikom učio o ljekovitom bilju, ali i kako se uspješno održava vrt te koje sve biljke tamo rastu. Dio učenika imao je priliku uz stručno vodstvo predstavnika Ekoregije Kostrena zasaditi presadnice jagoda i ružmarina te posijati tikvice i krastavce.

Najviše oduševljenja ipak je izazvao golubarnik Udruge uzgajivača golubova listonoša “Golub – Kostrena”, a djeca su dobila priliku izbliza se upoznati s jednim od njihovih golubova.

Na povratku u školu učenici su zastali u Mirisnom vrtu, zelenoj uređenoj površini koja se nalazi uz sam Rasadnik. Tu ih je ugostila predstavnica KD Kostrena Vlasta Oreb koja ih je tijekom kratke šetnje upoznala s raznim mirisnim, ali i korisnim biljem koje se tamo nalazi.

Sunčani četvrtak četvrti razredi iskoristili su za šetnju do Solina i Soplja uz pomoć članica HPD Sopalj i stručno vodstvo Ranka Starca, kustosa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji je učenicima objasnio više o Solinu i Soplju te arheološkim nalazištima na tim lokalitetima.

 

Veseli nas što se u program rado uključuju udruge s područja Kostrene koje uvijek spremno djeci prezentiraju svoj rad. Također, važno je napomenuti da je cijela manifestacija ovoliko uspješna i zbog činjenice da tijekom cijele njene pripreme i provedbe usko surađujemo s vodstvom Osnovne škole Kostrena i Dječjim vrtićem Zlatna ribica, kao i Općinom Kostrena koja je pokrovitelj manifestacije. Bliska suradnja svih sudionika s područje Kostrena ključna je za uspjeh Proljeća. Kad radimo zajedno sve je lakše što se vidi i u ostvarenom programu Proljeća i zadovoljstvu svih uključenih. – navodi Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

Devetnaesto izdanje manifestacije Proljeće u Kostreni uistinu je pokazalo da se u Kostreni nude brojne i raznolike mogućnosti za djecu, a neke od njih na dohvat su nam ruke svakodnevno. Preostaje nam samo strpljivo čekati jubilarno dvadeseto izdanje koje može biti jedino još bogatije i ljepše za naše mališane.