Kafé

Razbiti predrasude – tema Međunarodnog dana žena

 #BreakTheBias, odnosno doprinijeti svijetu u kojemu se cijeni i slavi različitost i u kojem su žene u potpunosti ravnopravne – to je tema ovogodišnjeg Dana žena.

Ženama ne treba cvijeće. Ženama treba ravnopravnost, trebaju im jednake šanse za napredovanje na poslu, trebaju im jednake plaće za jednak posao, treba im pravo na izbor, treba im pravo da same donose odluke o svom tijelu, treba im zaštita od rodno uvjetovanog nasilja, treba im ravnopravna zastupljenost u političkim tijelima i poslovnim upravljačkim strukturama – to su stvari koje ženama trebaju, a ne jedan cvijet jednom godišnje. – izjavila je Katica Glamuzina, članica Odbora za ravnopravnost spolova u Hrvatskom saboru te dodala da cvijet na današnji dan može biti samo simbol borbe za apsolutnu ravnopravnost te dokaz svjesnosti problema s kojima se žene suočavaju i u današnjem društvu.

Prestati s predrasudama i stereotipima

Pojedinačno, svi smo odgovorni za svoje misli i postupke – cijeli dan, svaki dan. Možemo razbiti predrasude u svojim zajednicama. Možemo razbiti pristranost na radnim mjestima. Možemo razbiti predrasude u našim školama, fakultetima i sveučilištima. Zajedno svi možemo razbiti predrasude! – poruka je koju šalje organizacija Međunarodnoga dana žena s posebnim naglaskom na prisutnost rodno i spolno uvjetovanih predrasuda i stereotipa.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u SAD-u, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, ali istovremeno i loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog čega je Socijalistička partija SAD-a, u znak podrške, proglasila Nacionalni dan žena.

Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu 1910., na prijedlog njemačke socijalistkinje i teoretičarke Clare Zetkin, ustanovljen je Međunarodni dan žena, a Ujedinjeni narodi 1975. godine donijeli su odluku da se taj dan obilježava 8. ožujka.

U Hrvatskoj su žene ostvarile pravo glasa 1881., ali su ga kasnije izgubile. Za vrijeme Jugoslavije žene su imale pravo glasa od 1945., a Ustavom Republike Hrvatske 1990. godine zajamčena je ravnopravnost spolova i zabrana diskriminacije. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. ožujka Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Centar kulture za Dan žena dovodi u Narodnu čitaonicu popularnu komediju “Casabianca” s Irenom Grdinić i Mariom Lipovšekom Battifiacom

Večeras će u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji gostovati hit-komedija “Casabianca”, a zbog velikog interesa publike, Centar kulture omogućio je i naknadnu predstavu sutra, 9. ožujka, ali i repriza se u Kostreni vrlo brzo rasprodala.

Svoj doprinos obilježavanju Dana žena, ali i s ciljem popularizacije nogometa, dao je i HNK Rijeka i to vaučerom koji žene mogu preuzeti za gledanje polufinalne utakmice Kupa Hrvatske u kojoj se HNK Rijeka nadmeće s NK Osijek.

HNK Rijeka svim ženama daruje vaučer za istočnu tribinu koji se može zamijeniti za ulaznicu polufinala Kupa Hrvatske protiv Osijeka (Stadion HNK Rijeka, srijeda, 9. ožujka u 18 sati) na blagajnama stadiona HNK Rijeka

Možda baš s obzirom na sve donedavne društvene promjene, možda baš zbog COVID-19 epidemije, možda baš zbog ratnih sukoba u nedalekom susjedstvu – ali zasigurno je dobar trenutak da razmislimo o svim važnim ženama u našim životima te da simbolično kroz cvijet, druženje i razgovor danas odamo počast Danu žena. A svaki je dan dobra prilika da sudjelujemo u #BreakTheBias ideji i svojim nastojanjima pomognemo u stvaranju boljeg svijeta.


Fotografije preuzete sa stranice: https://www.internationalwomensday.com/  te HNK Rijeka