Škola

Rina Balog: kostrenska učenica na Državnoj smotri LiDraNo

Rina Balog, učenica 8. razreda Osnovne škole Kostrena, ove je godine nagrađena za najuspješniji novinarski rad – komentar o aktualnim društvenim problemima i odnosu između domoljublja i nacionalizma.

Državna smotra LiDraNo izbor je najboljih radova u literarnom i novinarskom izrazu te najboljih dramskih ostvarenja, školskih listova i radijskih emisija. Rina Balog, osmašica u OŠ Kostrena, autorica je rada „Ljubav ili mržnja“ koji je prošao četiri izborna kruga i četiri različite prosudbene komisije: školsku, gradsku, županijsku te, naposljetku, državnu razinu. Rad uspješne kostrenske učenice jedan je 15 najboljih radova u cijeloj Republici Hrvatskoj, stoga  je Rina pozvana na Državnu smotru u Vodice, gdje se tri dana družila s najuspješnijim učenicima bruseći svoj talent za pisanje.

Prisustvovanje na Državnoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2022. bilo je vrlo posebno i lijepo iskustvo koje ću dugo pamtiti. Bila mi je čast vidjeti, čuti, razgovarati i upoznati ljude koje su istim povodom bili tamo. Naravno, najzanimljivije za mene kao učenicu koja je došla predstaviti svoj novinarski komentar, bilo je slušati radove drugih nagrađenih učenika te vrlo detaljni komentari članova povjerenstva koji su stvarno bili korisni za sve nas. Također smo imali radionicu gdje smo ih mogli pitati sve što nas je zanimalo o životu novinara i mislim da je dojmljivo razgovarati s nekim tko ima prava iskustva u takvom poslu i životu. – poručila je Rina Balog pred kojom su upisi u srednju školu, ali nema straha: Rina je izvanredna učenica pred kojom su svi putevi otvoreni.

Povjerenstvo Državne smotre činili su Saša Drach, novinar Jutarnjeg lista, Antonela Nižetić Capković, viša savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Marko Podrug, glavni urednik portala Šibenik IN te Hrvatka Kuko, profesorica hrvatskog jezika. Gradsku i županijsku razinu već godinama uspješno organizira Dom mladih Rijeka.

Trodnevni boravak u Vodicama organizira Agencija za odgoj i obrazovanje, a to je izvrsna prilika da mladi podijele iskustva te kroz zabavne radionice i druženja steknu dodatne vrijednosti i znanja.  – Osnovna škola Kostrena redovito sudjeluje na LiDraNu, a na državnoj smotri sudjelovala je tijekom godina u scenskom i literarnom izrazu te više puta imala svoga predstavnika među najboljim školskim listovima u državi. Ponosni smo na uspjeh naše učenice Rine Balog i njezine mentorice Ine Randić Đorđević i hvala im što su ovakvim uspjehom pokazale da je Osnovna škola Kostrena kontinuirano izvrsna. – s osmijehom objašnjava ravnateljica OŠ Kostrena Adriana Glavan ističući kako naša škola ima izvanredne uspjehe na svim poljima zahvaljujući znanju, stručnosti i trudu koji ulaži svi učitelji u nastojanje da djeci prenesu znanje, vještine,  sposobnosti te kritički, kreativni i istraživački duh.