Kafé

Tko je imao najviše sreće u Besedi?

Veliko godišnje izvlačenje sretnog dobitnika u Nagradnoj igri Beseda  okupilo je sve igrače koji su tijekom 2022. godine slali svoja objašnjenja čakavskih riječi.

Više od 300 točnih odgovora učinilo je naše kolo sreće prilično gustim, ali tako je to kad se izvlači dobitnik godišnje nagrade. Dobitnica, u ovom slučaju. Da vas ne držimo u iščekivanju, pogledajte kako se kolo okretalo.

Portal Naša Kostrena čestita sretnoj dobitnici Nikolini Orlić, a uskoro će dobiti lijepu nagradu koju je osigurao Centar kulture Kostrena uz Katedru Čakavskog sabora Kostrena. Zanimljivost našeg ćudljivog kola sreće jest i u tome što je Nikolina samo jednom odigrala nagradnu igru tijekom godine, a kotač je baš nju odabrao pa je sigurno da je ova godina Nikolini sretno počela, a mi se nadamo da će Nikolina i u 2023. slati svoja objašnjenja.

Tijekom godine svake smo vas srijede dočekali s novom čakavskom besedom, a najviše je točnih odgovora u godini pristiglo na ćikaricu. Tijekom godine s nama su se redovito igrali Barbara Medanić, Jadranka Arbula, Jerko, Ariano Matejčić, Gordana Vidaković i Čedomir Sochor pa im od srca zahvaljujemo i nadamo se da će i u sljedećoj godini slati svoje odgovore. A najviše volimo vaša slikovita objašnjenja: kad koja beseda pogodi u pravu žicu i probudi neka draga sjećanja na vrijeme i ljude:

Našoj staroj susede mačak je pobegal na veli hrast. Nikako se  ni otel spustit i poć va kuću. Neboga ni znala ča, pa je zvala pumpjeri (vatrogasci) ki su z velun skalun došli i mačka spasili.

Domišljan  se jedne subote ’74. Va rabušu(takujinu/novčaniku) san  imel 38 dinari, se va kovanicama, taman za pun rezervar benzine od Mini Morrisa.

Čedomir Sochor

Često su vaša objašnjenja bila duhovita i puna onog starog čakavskog inata pa smo se smijali i vaša objašnjenja objavljivali.

U današnje vrijeme podočnjake-podočiće ima sve više ljudi jer puno bleje u mobitel. Samo tako naprijed, to je jako zdravo!

Sjećam se da je bilo pučenki u školi na panoima, pa smo ih skrivećki uzimali i bockali jedni druge. Ne bi bilo loše ponovno uvesti redalicu kao obavezan pribor profesorima kako bi neposlušna djeca dobila po prstima.

Jerko

Nagradnu igru Beseda omogućila je Katedra Čakavskog sabora Kostrena i ovim putem zahvaljujemo Katedri, gđi Branki Kržak Longin, koju slušate kako govori te naše besede iz tjedna u tjedan te akademkinji Silvani Vranić, koja skupa s tetom Brankom marljivo prikuplja i obrađuje besede za budući rječnik. Čuvajmo našu besedu i igrajmo Besedu i u 2023. godini,, a zašto, najbolje je sažeo naš Jerko:

Od besede ima koristi (fajde) jer svaki mjesec postoji šansa za nagradu, a i nauči se pokoja nova riječ.