KostrenaKultura

Ususret Melodijama Istre i Kvarnera, prvi dio

Jedan od najstarijih i jedini hrvatski putujući festival, Melodije Istre i Kvarnera, i ove će godine svojom festivalskom karavanom plijeniti pozornost glazbenog svijeta i publike. MIK kreće u ponedjeljak 19. lipnja iz Opatije.

Na ovogodišnjim Melodijama predstavit će se, kao autori teksta i/ili izvođači, neki od naših mještana koji su svoje stvaralaštvo posvetili glazbi.

U nastavku teksta predstavit ćemo Lada Bartoničeka koji je autor i izvođač skladbe “Ja bin jopet bija njen” te Zlatana Marunića, tekstopisca skladbe “Suza s Kvarnera” koju izvode Voljen Grbac, Joso Butorac i klapa Tić.

Uvijek drugačiji Lado Bartoniček – spoj tradicije i modernog

Lado Bartoniček svestrani je kostrenski umjetnik – skladatelj, tekstopisac i izvođač, sastavni dio benda Atmospheric, ali i glumac. Ove godine Lado opet dolazi na MIK u svom stilu, poseban i drugačiji, ali sada već prepoznatljiv publici.

Pjesma je tipično već onako moja lirska, ljubavna čežnja, to je više onako da mi stihovi pašu uz melodiju koju sam smislio. Zanimljiva mi je pjesma jer sam se u zadnje vrijeme oslonio više na rock zvuk i to gajim za neke svoje singlove mimo čakavštine, koje radim kao kantautor također, objašnjava Lado.

Lado ističe da je za njega osobno sudjelovanje na MIK-u uvijek posebno. Prvi je put na tom festivalu nastupio 2009. godine sa skladbom “Kamo da pojden” te odmah osvojio priznanje struke osvojenim trećim mjestom.  Uspjesi na MIK-u su se nastavili, a svakako treba istaknuti da je struka nastup Lada Bartoničeka sa skladbom “Vanka je škuro” 2022. godine prepoznala u čak tri kategorije koliko je nagrada i dobio. Dokaz je to da je Bartoniček uistinu poseban iskorak u miješanju modernog zvuka i pristupa tradiciji našega kraja, a upravo to navodi i kao svoju glavnu motivaciju da već više od deset puta sudjeluje na ovom festivalu.

Radna ljetna pauza za Lada

Iako je Lado ovoga ljeta odlučio pauzirati s glazbenim nastupima, priliku da ga uživo čujete imat ćete na festivalu Jedna noć u Kostreni koji će se održati 14. srpnja u Lučici Podurinj.

Osim glazbom, Lado Bartoniček aktivno se bavi i glumom pa će ovo ljeto nastupati s nekoliko edukativnih predstava za djecu u Ri Teatru te na festivalu smijeha Kalvarija pod zvijezdama. Ostatak ljeta bit će za Lada radan u stvaralačkom smislu jer su u nastanku novi spotovi i singlovi.

Melodije Istre i Kvarnera 2023. kreću 19. lipnja iz Opatije (koja je zajednički domaćin s Kastvom te se domaćinstva izmjenjuju), dan kasnije 20. lipnja zapjevat će u Rijeci, a na kalendarski prvi dan ljeta 21. lipnja će po prvi put u svojoj bogatoj povijesti festivalska večer zaživjeti u Barbanu. Općina Barban će biti zajednički domaćin s općinama Svetvinčenat, Marčana i Ližnjan, s kojima će se izmjenjivati kao domaćin narednih godina. Potom će se 23. lipnja u Krku održati generalna proba koja će biti priprema za veliko finale festivala 24. lipnja na Trgu glagoljaša u Krku. Tako će ovaj grad po jubilarni dvadeseti put ugostiti svoj omiljeni festival, a bit će to druga finalna večer u “Veji”, nakon zasad jedine održane 1999. godine. Podsjetimo, Grad Krk je zajednički domaćin s Općinom Malinska – Dubašnica i Općinom Punat te se s njima izmjenjuje u domaćinstvima festivalskih večeri.

Zlatan  Marunić – autor bezvremenskih hitova

Na spomen imena Zlatana Marunića, prva asocijacija zasigurno je skladba “Del tebe“,  jedna od najizvođenijih domaćih skladbi našega kraja. No, Marunić je autor i mnogih drugih skladbi koje su obilježile Melodije Istre i Kvarnera, ali i njegovale i očuvale tradiciju Kvarnera.

Ove godine Marunić će se na MIK-u predstaviti kao autor pjesme “Suza s Kvarnera”, za koju glazbu i aranžman potpisuje Robert Grubišić, a izvode je Joso Butorac, Voljen Grbac i klapa Tić.

Suza s Kvarnera je pjesma koja, kao i mnoge druge koje sam napisao, govori o povijesti, sadašnjosti i budućnosti našeg domaćeg primorskog čovjeka, koja govori o pomorcima koji plove na brodovima i njihovoj čežnji za familijom, o svim emocijama koje se događaju dok je on na brodu, o ljubavi s voljenom koja je sve jača što je odsustvo pomorca dulje dok plovi morima svijeta, slikovito je opisao svoj tekst g. Marunić.

Nagrađeni Lado Bartoniček i Zlatan Marunić

Zlatan Marunić napisao je najmanje 15 tekstova koji su uglazbljeni i izvođeni na Melodijama Istre i Kvarnera. Na klasično pitanje može li izdvojiti najdražu, bilo je nemoguće odlučiti, što ne čudi uz tolike godine glazbenog staža i nanizane uspjehe.

Sve su meni pjesme drage i teško je izdvojiti koja je najdraža, mada sa sigurnošću mogu reći da je “Del tebe” koju je izvodio Battifiaca 2005. godine najpopularnija. S puno izvođača sam surađivao i dosta nagrada smo dobili, pa moram spomenuti dva prva mjesta za pjesme “Kad sam ti bila sve na svitu” koju je izvodila Radojka Šverko i “Ružicu” koju je izvodio Joso Butorac, zatim tu su bili Đani Maršan, Vivijen Galletta, Dule Jeličić, Grupa Kolaž, Klapa Tić, Neven Barac…

Podrška okoline i ljubav prema kraju kao glavna motivacija

Marunić ističe kako je ljubav prema prekrasnom kraju u kome živimo, povijesti i ljudima njegova glavna motivacija u stvaranju tekstova. Tu je i neizostavna želja i nastojanje da se ne izgube domaće besede.

MIK je utvrda čakavštine, štit primorskog čovjeka. MIK sa svojim pjesmama puno više znači našim ljudima koji žive skroman i dostojanstven život na našim prostorima i koji se ponose, a ne uzdižu iznad ostalih, ljepotama kraja i postignućima naših ljudi. Meni kao autoru pobjegne osmijeh kada se pjevaju moje pjesme jer pjesma je znak veselja i sreće, a ja sam utkao dio sebe u tu priču i postao Del tebe.

MIK započinje 19. lipnja, a prateći ga i podržavajući predstavnike Kostrene, ali i sve glazbenike koji sudjeluju na festivalu, aktivno sudjelujemo u očuvanju tradicije i besede našega kraja.

Ki profumi, ki kolori
s čen san ovo merital
se ča imaš, se mi davaš
niš ne išćeš za ljubav.

Kako škrtac čuvan za se
tu lipotu doma svojga
se lipote, čuda svita
nisu sena kraja mojga.