Da se ne pozabiZanimljivosti

Vjekoslav Bakašun – prvih 90 godina

Kada se na rođendanskoj proslavi održanoj 28. studenoga 2019. u Kampusu na Trsatu ispuni dvorana od 200 mjesta, jasno je da je slavljenik poštovan, ugledan i cijenjen, a upravo je tako bilo na proslavi 90. rođendana dr. Bakašuna, našeg barbe Vjeka, liječnika, znanstvenika, kroničara, sportskog i kulturnog djelatnika; Kostrenjanina tijelom i dušom, kako ga je nazvao dr. sc. Vojko Rožmanić osvrnuvši se na njegov život i djelo.

O stručnom doprinosu dr. Bakašuna u javnom zdravstvu izlagao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Vladimir Mićović naglasivši kako je od 1961., kada se opredijelio za preventivno javno zdravstvo, dr. Bakašun u Zavodu proveo pune 44 godine. Dr. Bakašun našalio se kazavši kako se u radnoj knjižici bilježi čak devet različitih poduzeća, a cijelo je vrijeme radio u istom, samo je Zavod mijenjao ime, što i nije čudno s obzirom na činjenicu da je dr. Bakašun samo tijekom gimnazijskoga školovanja u Sušačkoj gimnaziji promijenio čak pet država.

Duhovite reminiscencije

Kaže dr. Bakašun da on prije 90 godina nije ugledao svjetlo dana, nego svjetlo petrolejske lampe, s kojom je odrastao i pod kojom je i učio u prvim razredima osnovne škole. – Nisu tada majke pratile svoje prvašiće u školu, a nisu djeca imala silna prava ni pravobraniteljice, ali zato je na zidu bila velika vrbova šiba, a ćuška je bila usputni događaj. Još bi mama rekla: Neka ti je! Da si bil dobar, ne biš dobil!

U Sušačku je gimnaziju svakodnevno pješačio: sat vremena do Sušaka i još toliko natrag u Kostrenu. – Bilo je to stjecanje životna iskustva: morali smo katkad bježati od pasa, krali smo trešnje, potukli se kojiput, gađali kamenjem na tom putu. Sretno je bilo nama dječacima i radosno to doba. – nasmijao je slavljenik svoje uzvanike.

Cijela školska godina u dva mjeseca

Tijekom gimnazijskoga školovanja zbog ratnih prilika bilo je izgubljeno mnogo nastavnih dana, a školska godinu 1944./45. nije održana pa je nadoknađena tako da su učenici dolazili na nastavu u razdoblju od 1. srpnja do 27. kolovoza 1945, a nakon deset dana ljetnih praznika nastavili su s novom školskom godinom. Dr. Bakašun napominje da je među 82 maturanta samo troje završilo razred s odličnim uspjehom. Međutim, 74 učenika te generacije dovršilo je fakultetsko obrazovanje (iako su tada u Jugoslaviji postojala samo tri sveučilišta), a 11 je od toga sveučilišnih nastavnika, tri prodekanice i jedan dekan.

Obrazovanje je nastavio na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je prijestupne godine 1956. i to upravo 29. veljače pa se šali kako na taj dan baš i nema puno diplomanata. Započeo je raditi na Rabu, a zatim u Rijeci i na početku je, navodi slavljenik, bio „štropabuži“, odnosno uskakao je u zamjene  u više od 20 ambulanti na području Rijeke sve dok nije dobio svoju ambulantu. Ubrzo je upućen na specijalizaciju epidemiologije i od 1965. započeo je rad u preventivnoj medicini. – Bilo je tada krcato posla: trovanje sladoledom, šigeloza, trovanje u menzama, zarazne bolesti u vrtićima i školama… Provodili smo cijepljenja na brodovima pod bilo kojom zastavom, a katkad smo znali imati i dva-tri broda u jednom danu.

Jedan od najvećih uspjeha

Kada su 1991. smijenjeni svi ravnatelji zdravstvenih ustanova i to doslovno u jednoj noći, samo njega nisu dirali i to smatra jednim od većih uspjeha. Bogatu i uspješan karijeru zaključio je u 72. godini  života odlazeći u mirovinu s riječima Ja ću sada otići  iz zgrade Zavoda, ali Zavod neće nikad izaći iz mene. I danas, nakon gotovo dvadeset godina mirovine, u Zavodu ima prijatelje i poštovatelje pa rado posjećuje i surađuje s ustanovom u koju je uložio cijeli životni vijek.

Općinska podrška: Đ. Vičević, V. Bakašun, D. Vranić, V. Rožmanić, S. Žic i D. Soldan

 

Neki drugi Vjekoslav Bakašun

– U mirovini se pojavio neki drugi ja, onaj koji je u meni čučao sve te godine. Uhvatio sam se pisanja i objavio 8 knjiga, priloge u časopisima, pridonio osnivanju Katedre Čakavskog sabora u Kostreni, a u posljednje vrijeme i glumim u dramskoj kumpaniji. – otkrivajući čari aktivne mirovine, dr. Bakašun istražuje arhive doprinoseći bilježenju nematerijalne kostrenske baštine.

– Danas u 90. godini života sretan sam i zadovoljan. Uspravan sam, mislim da suvislo govorim i drago mi je što mogu s vama podijeliti svoje zadovoljstvo. Hvala što ste me počastili svojim dolaskom. – zahvalio je dr. Vjekoslav Bakašun svim uzvanicima, među kojima je bio i akademik Daniel Rukavina, koji je prvi predložio svečanu organizaciju rođendana. Proslavi je prisustvovala i predsjednica Akademije medicinskih znanosti dr. sc. Jasna Lipozenčić, predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora, Medicinskog fakulteta, kolege i prijatelji iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, načelnik Dražen Vranić i predstavnici Općine Kostrena te brojni suradnici, prijatelji, mještani Kostrene i obitelj. Hommage dr. Bakašunu i njegovu impresivnu duhu brojna je publika zaključila ovacijama uz riječi akademika Rukavine: – Sretan rođendan i vidimo se ovdje za deset godina!