KostrenaZeleni kantunić

“Volim Hrvatsku – volim Kostrenu” – hvalevrijedna akcija TZ općine Kostrena

U okviru ekološko-edukativnog projekta „Volim Hrvatsku – volim Kostrenu“ i obilježavanja Dana planeta Zemlje, Turistička zajednica općine Kostrena i ove je godine organizirala podjelu sadnica svim privatnim iznajmljivačima s područja Općine Kostrena.

Po prvi put pritom su se dijelile sadnice trešanja i to uoči Dana planeta Zemlje kako bi se podsjetilo da su Zemlja i njezini ekosustavi naš dom koji nam omogućuje život, kao i da se upozori na važnost poštivanja prirode.

Akcija se održala pod motom TZO Kostrena: „Va saki kantunić mesto smeća posadimo cvetić!“.

S obzirom na to da je Kostrena kroz povijest obilovala stablima trešanja Turistička zajednica općine Kostrena odlučila je uz pomoć iznajmljivača, ali i Osnovne škole Kostrena i Dječjeg vrtića „Zlatna ribica“ kojima su također podijeljene sadnice, nastaviti tradiciju i obogatiti Kostrenu ovom popularnom voćkom čiji se sočni plodovi počinju pojavljivati već u prvim tjednima svibnja.

Ova vrijedna akcija doprinosi očuvanju trešanja u Kostreni

Po pričama naših predaka, ali isto tako i po ostacima nasada voćaka koje nalazimo svuda u prostoru, Kostrena je u pravom smislu riječi bila pravi, pravcati voćnjak. – istaknula je direktorica TZ-a Belma Džomba objašnjavajući da se autohtonim kostrenskim vrstama trešanja, ranoj  i glavanki, ovom akcijom pridružila trešnja sorte New Star i Lambert, čime je Kostrena postala bogatija za novih 150 stabala ukusnih, sočnih trešanja.