Zeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: Podsjetnik za radove u našim okućnicama

Neki se već slade prvim trešnjama, neki se bore s gladnim ptičicama, neki uređuju povrtnjake – svibanj je idealan za boravak u vrtu i okućnici.

Nekoliko posljednjih godina svi oni koji uređuju svoje okućnice, a imaju i „komadić“ vrta, muku muče s vremenskim prilikama. Eto, i ove godine ponavlja se ista priča: do prije dva tjedna bilo je hladno i biljke su se jedva razvijale, a sada je došla pržiona. No, kako bilo, krajnje je vrijeme za sadnju i presađivanje, a upravo je ovih dana najpovoljnije jer presađivanjem, sadnjom ili sijanjem povrća koje ima nadzemne plodove, kao što su rajčica, grah, tikvice, balancane ili paprike, nekoliko dana prije punog Mjeseca, zagarantiran je bolji prinos ploda.

Ponovo pročitajte članak o radovima u svibnju.

Neki od nas već se sigurno slade ranim kostrenskim trešnjama, ubrali smo i prve jagodice, a grašak je spreman za prvu berbu. Fažoleti već cvatu i zameću svoje prve mahune, a lijepo su rodile i višnje, no u borbi s kosovima redovito je rezultat u njihovu korist; da barem bude fifty-fifty.

Dokaz da u Kostreni može uspjeti i krumpir: susjed Vlado svake godine ima sasvim solidan urod krumpira

Prekrasna crvena penjačica u okućnici moje susjede Ondine

Neke ocvale grmove valja orezati odmah nakon cvatnje da bi i druge godine raskošno cvali. Pritom podsjećam na krunčicu, jorgovan, photimiju,… a uskoro i pitosporum.Bolesne, zakovrčale listove na breskavma odstranite ručno i spalite ih. Ja ne koristim nikakve pesticide, ali sam dosta toga sačuvala pomoću jednog pripravka od sode bikarbone.

U prilogu je nekoliko fotografija koje dokumentiraju kako u kostrenskoj zemlji mnogo toga uspijeva, treba samo – htjeti i voljeti.