Zeleni kantunić

Zeleni kostrenski kantunić: RADOVI U OŽUJKU

Posljednji tjedan veljače bio je kao stvoren za radove u okućnici, ne samo zbog vremenskih uvjeta nego i prema mjesečevom kalendaru.

Ožujak je idealan mjesec za radove u vrtu, ali još uvijek moramo biti na oprezu od niskih temperatura, mraza i mogućnosti smrzavanja biljaka.

Ožujak je i mjesec kada sunce zna biti poprilično jako pa kad radimo u vrtu, dobro bi bilo zaštititi se jer stara kostrenska izreka glasi: Bolje da te kaška uji leh marčeno sunce upeče!

Drenjula u cvatu

Lisnato povrće sijemo na zaštićene gredice, a ako su nam pomidori, tikvice i krastavci napravili 2 – 3 lista, možemo ih pikirati, ali svakako u zaštićeno klijalište ili plastenik koje moramo svakodnevno otvarati  kako bi biljke dobile sunca koje im je neophodno za rast i razvoj.

Masline ćemo orezati. Ako želimo zasaditi neke od voćaka ili ukrasne grmove, krajnji je čas da to učinimo da se prije visokih temperatura i sušnog perioda uspiju ukorijeniti.

Ne žurimo s kupovinom i sadnjom jednogodišnjih cvjetnica jer možemo jako lako ostati bez njih ako ih zima ošine svojim repom, što je kod nas vrlo česta pojava.

Uživajmo u ranom proljeću, prošetajmo livadama gdje još ima ostataka autohtonih zumbula, koji još uvijek cvatu i šire svoj neodoljivi miris!

Prve cimice

Ako niste uspjeli iskoristiti posljednji tjedan jer nam prije toga veljača svojim vremenskim uvjetima nije dozvolila nikakve radove, onda je početak ožujka krajnji čas, no vjerojatno je već kasno za prskanje voćaka, ali bijeljenje stabala dobro će doći ako to nismo stigli prije. Travnjake, ukrasne grmove, voćke, vinovu lozu i masline prihranit ćemo mineralnim gnojivom NPK 15-15-15.

Kad mendule procvjetaju