Zanimljivosti

22. Tjedan mozga: „Nije sve tako crno“

O ljudskom računalu još uvijek štošta ne znamo, a određene znanstvene procjene tvrde kako se u njega može pohraniti, preračunato u egzaktne brojke, otprilike 1000 terabajta memorije. Riječ je o mozgu – najsavršenijem ljudskog organu.

Prilikom svakog prisjećanja informacije stvara se nova veza između neurona u mozgu. Što više razmišljamo, to mozak troši više kisika iz krvi kao „pogonskog goriva“. S obzirom na to da je toliko velik potrošač kisika, nije za čuditi da čak 20 do 25 % arterijske krvi završi u mozgu prilikom svakog otkucaja srca.

Kako bi se široj javnosti približila kompleksnost i predstavile nove znanstvene spoznaje vezane uz sam mozak, u svijetu se još od 1995. godine svake godine u ožujku održava Brain Awareness Week. Obilježavanje je pokrenuto zahvaljujući Dana Alliance for Brain Initiatives, a na području Hrvatske prva javnozdravstvena kampanja održana je 2002. godine – Tjedan mozga.

Ovogodišnji, 22. po redu, Tjedan mozga obilježit će se u brojnim hrvatskim gradovima, među kojima se ubrajaju Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Zadar i Varaždin. Ovom globalnom javnozdravstvenom kampanjom predstavit će se novosti iz područja znanstvenog istraživanja mozga široj zajednici.

22. Tjedan mozga održat će se pod sloganom „Nije sve tako crno“ u razdoblju od 13. do 19. ožujka 2023. godine. Fokus će se staviti na određene bolesti i stanja, kao što su multipla skleroza, demencija, epilepsija, autizam i ADHD.

Obilježavanje Tjedna mozga u Rijeci provodi se zahvaljujući angažmanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci s bogatim programom predavanja, radionica, tribina i kvizova. Cjelokupni program obilježavanja Tjedna mozga u Rijeci možete pronaći na službenoj stranici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.