Drobljenac s jabukama / apple crumble
Iz Engleske je stigao jednostavan i ukusan recept, odličan za hladna poslijepodneva.
Radeći u školi nekoliko godina sam zajedno sa kolegama vodila učenike u Englesku gdje su u koledžu imali 15 dnevnu nastavu engleskog jezika. I učenici i nastavnici boravili su u obiteljima pa sam tako i ja imala priliku upoznati nekoliko engleskih obitelji, njihov način života, običaje pa i poneki recept. Ovaj kolač upravo je jedan od tada upoznatih slastica, recept drage Carol iz Barnstapla (Devon, Engleska), vrlo jednostavan, ali vrlo ukusan pa ga zato i želim podijeliti s vama.
Sastojci
- 3 – 4 veće jabuke
- 5 dag šećera
- malo vode
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 30 dag brašna ( oštro, ali može i glatko)
- vanilin šećer
- malo cimeta
Priprema
- Jabuke oprati i narezati na veće komade (promjera oko 2 cm) i staviti ih u blago namašćenu vatrostalnu zdjelu veličine 25×35 cm.
- Posipati ih šećerom, preliti s malo vode i kuhati 10-ak minuta, zatim posipati cimetom i vanilin šećerom.
- U posebnoj zdjeli rukama izmrviti maslac, dodati šećer i brašno i dalje rukama drobiti (nipošto ne mikserom jer morate dobiti mrvičastu smjesu).
- Dobivenu smjesu posipati preko jabuka i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva dok se blago ne zarumeni, otprilike 30 minuta.
Kolač se može jesti čim se malo ohladi, možete ga posuti šećerom, a posve hladan možete poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili šlagom.
Jednostavno, brzo i ukusno. Dobar tek!