Fritule
Danas je mesopust, a u Kostreni su se na taj dan uvijek pripremale fritule.
Prigodni recept iz naše Tradicionalne kostrenske kuharice.
Sastojci
- 2 žumanjka
- 5 dag šećera
- 2 dag maslaca
- korica od limuna
- 0,5 dcl rakije
- 2 dcl mlijeka
- 50 dag brašna
- 4 dag kvasa
- grožđice
- malo soli
- ulje za prženje
Priprema
Izraditi kvas.
U posudu, po mogućnosti s okruglim dnom, izmiješati žumanjke i šećer, dodati rastopljeni maslac, naribanu koricu limuna, malo soli, rakiju, mlako mlijeko, prosijano brašno i uzdignuti kvas te, na kraju, oprane i osušene grožđice. Izrađivati smjesu dok ne postane glatka pa dodati mlijeka da tijesto bude toliko mekano da se može vaditi žlicom.
Dobro prekriti i staviti dizati na toplo mjesto oko pola sata. Žlicu umakati u toplo ulje, uzimati dio tijesta i spuštati u zagrijano ulje. Pržiti u dubokoj masnoći i još tople fritule pošećeriti.