Punjene paprike
Sada je pravo vrijeme za punjene paprike: pomidori imamo u vrtu, paprike su pristupačne cijenom, a ono što je najbolje: imamo ručak za dva dana pa po ovoj vrućini ne trebamo kuhati.
Recept je iz knjižice “Tradicionalna kostrenska kuhinja”, dakle vrlo jednostavan iako paprike budu itekako ukusne.
Sastojci
- 1 kg svježih paprika podjednakih veličina
- 0,5 kg mljevenog mesa
- 1 kg rajčica
- 1 glavica luka
- 5-6 češnja češnjaka
- 5 dag riže
- 1 jaje
- ulje
- brašno
- sol, papar
Priprema
Rajčicu uroniti u kipuću vodu kako bi se lakše oljuštila kožica, iscijediti sjemenke i usitniti. Luk isjeći i staviti na vruće ulje. Dinstati dok lagano ne požuti. Dodati rajčicu i isjeckani češnjak, kuhati na laganoj vatri.
Kada ispari voda, dodati sol i šećer te još lagano kuhati pa zatim nadoliti vode dovoljno za kuhanje paprika i pustiti da uzavre te posložiti paprike. Nakon što uzavre poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 2 sata.
Priprema nadjeva
Mljeveno meso posoliti, popapriti, dodati malo ulja, 1 jaje i rižu te pripremiti smjesu. Pustiti da odstoji 15-ak minuta. Paprike puniti nadjevom.