Kuharica

Kolač od kave

Ovaj jednostavan i ukusan kolač radim već puno, puno godina, a svidjet će se ljubiteljima okusa i mirisa kave.

Biskvit

  • 3 jaja
  • 20 dag šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 dag glatkog brašna
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl mlijeka
  • 1 žličica mljevene kave

Umutiti jaja i šećer, dodavati ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali s malo brašna te na kraju žličicu mljevene crne kave. Sve dobro promiješati. Tijesto uliti u namašćeni i pobrašnjeni lim i peći cca 20 minuta na temperaturi 180 ℃.

Krema

  • 0,5 l mlijeka
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 15 dag šećera
  • 1 puding od vanilije
  • 15 dag putra
  • 2 žličice mljevene crne kave

U posudi pomiješati puding, šećer i brašno s malo mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da zavri pa uliti pripremljenu smjesu i miješati na laganoj vatri da se zgusne kao puding. Kada se krema malo ohladi, dodati putar i mljevenu kavu te sve dobro izraditi.

Postupak

Ohlađen biskvit prerezati na pola, donju polovicu premazati pekmezom od marelica i po tome ravnomjerno nanijeti kremu. Zatim poklopiti gornjom polovicom biskvita, pošećeriti i staviti u hladnjak da odstoji nekoliko sati prije posluživanja.

Kolač držati u hladnjaku pa može izdržati i nekoliko dana.

Napomena:

Umjesto kuhanja kreme, može se upotrijebiti kupovna krema od vanilije, koja se izrađuje prema uputi na omotu, a na kraju treba dodati samo 2 žličice mljevene crne kave.