Kolač od kokosa
Nepogrešivo dobar kolač za sve koji vole kokos.
Ovaj jako ukusan kolač radim već puno, puno godina, a recept sam dobila od svoje šogorice Suzane iz Novske.
Biskvit
- 4 jaja
- 12 dag šećera
- 1 prašak za pecivo
- 12 dag glatkog brašna
- 1dl ulja
- 1dl mlijeka
- 1žlica kakaa
Umutiti jaja i šećer, dodavati ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo koji smo prethodno pomiješali s malo brašna i dobro izraditi.
Pola tijesta uliti u namašćen i pobrašnjen lim te peći dok lagano ne požuti. Zatim izvaditi iz pećnice, premazati kremom i preliti drugom polovicom tijesta u koji smo dodali 1 žlicu kakaa. Peći još cca 20 minuta na temperaturi od 180 ℃. Kada je kolač pečen, preliti ga glazurom od čokolade. Ohlađeni kolač možemo staviti u hladnjak da odstoji nekoliko sati prije posluživanja. Kolač držati u hladnjaku pa može izdržati i nekoliko dana.
Krema
- 0,5 l mlijeka
- 3 žlice glatkog brašna
- 10 dag šećera
- 10 dag kokosovog brašana
U posudi pomiješati kokosovo brašno, šećer i brašno s malo mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da zavre pa uliti pripremljenu smjesu i miješati na laganoj vatri da se zgusne. Time premazati kolač.
Glazura od čokolade
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 2 – 3 žličice mlijeka,
- 2 žličice ulja
- 2 žličice putra
Na pari otopiti gore navedene sastojke i preliti preko pečenog kolača.
Napomena: Umjesto da ulijete u tepsiju svijetli dio kolača, možete najprije uliti onu polovicu u koju ste dodali kakao pa ćete dobiti drukčiji „umjetnički dojam“, ali okus će i dalje biti nepogrešivo dobar.