Mađarska pita
Mađarica je bila omiljen kolač moje djece i njihovih prijatelja pa nije bilo rođendana ili neke fešte, a da se nije tražila.
Karakteristika je ovog mog recepta, kojeg sam prije 40-ak godina izrezala iz nekih novina, da se radi od 3 kore, a znamo da nema „mađarice“ bez 5 kora. Isprobajte ovaj recept i sigurna sam da neće biti „prvi i zadnji put i nikad više“.
Tijesto
- 1 jaje
- 12 dag šećera
- 7 dag masti
- 2 – 3 žlice kiselog vrhnja
- 28 dag brašna
- ½ praška za pecivo
Krema
- 5 dl mlijeka
- 4 žlice brašna
- 20 dag šećera
- 20 dag maslaca
- 2 žlice kakaa
- 1 žličica ruma
Glazura
Na pari otopiti 10 dag čokolade za kuhanje, dodati 2 – 3 žličice mlijeka, 2 žličice ulja i 2 žličice putra. Sve dobro promiješati i preliti preko pečenog kolača.
Priprema
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, podijeliti u 3 dijela, svaki razvaljati na veličinu pleha i peći na preokrenutom plehu.
Za kremu umutiti brašno, šećer i kakao u 2 dl mlijeka, ostalo mlijeko zagrijati do vrenja pa uliti u smjesu i stalno miješati dok ne postane gusta. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac i 1 žličicu ruma pa sve dobro promiješati.
Pečene kore/listove lagano navlažiti mlijekom kojem ste dodali par kapi ruma. Prvi list premažite polovinom kreme, stavite drugi list i ostatak kreme, pokrijte trećim listom i prelijte glazurom. Ohladiti u hladnjaku barem nekoliko sati prije posluživanja, a najbolje je da kolač odstoji preko noći.