Kuharica

Mađarska pita

Mađarica je bila omiljen kolač moje djece i njihovih prijatelja pa nije bilo rođendana ili neke fešte, a da se nije tražila.

Karakteristika je ovog mog recepta, kojeg sam prije 40-ak godina izrezala iz nekih novina, da se radi od 3 kore, a znamo da nema „mađarice“ bez 5 kora. Isprobajte ovaj recept i sigurna sam da neće biti „prvi i zadnji put i nikad više“.

Tijesto

  • 1 jaje
  • 12 dag  šećera
  • 7 dag masti
  • 2 – 3 žlice kiselog vrhnja
  • 28 dag brašna
  • ½ praška za pecivo

Krema

  • 5 dl mlijeka
  • 4 žlice brašna
  • 20 dag šećera
  • 20 dag maslaca
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žličica ruma

Glazura

Na pari otopiti 10 dag čokolade za kuhanje, dodati 2 – 3 žličice mlijeka, 2 žličice ulja i 2 žličice putra. Sve dobro promiješati i preliti preko pečenog kolača.

Priprema

Zamijesiti tijesto od svih sastojaka, podijeliti u 3 dijela, svaki razvaljati na veličinu pleha i peći na preokrenutom plehu.

Za kremu umutiti brašno, šećer  i kakao u 2 dl mlijeka, ostalo mlijeko zagrijati do vrenja pa uliti u smjesu i stalno miješati dok ne postane gusta. U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac i 1 žličicu ruma pa sve dobro promiješati.

Pečene kore/listove lagano navlažiti mlijekom kojem ste dodali par kapi ruma. Prvi list premažite polovinom kreme, stavite drugi list i ostatak kreme, pokrijte trećim listom i prelijte glazurom. Ohladiti u hladnjaku barem nekoliko sati prije posluživanja, a najbolje je da kolač odstoji preko noći.