Orehnjača
Orehnjača se u našim krajevima uvijek blaguje u blagdansko vrijeme, a ovo je recept po kojem već tridesetak godina spremam svoju orehnjaču.
Tijesto
- 40 dag brašna
- 1 vrećica suhog kvasca ili 3 dag svježega
- 8 dag margarina
- 8 dag šećera
- malo soli
- 1 cijelo jaje + 1 žutanjak (bjelanjak sačuvati za premazivanje)
- 2 – 3 dl mlijeka
- limunova korica
Nadjev od oraha
- 30 dag oraha
- 15 dag šećera
- naribana kora polovice limuna
- naribana kora polovice naranče
- 10 dag grožđica
- 2 velike žlice ruma
- 2 velike žlice kakaa
- malo cimeta
- 1 vanilin šećer
- 1 mala žličica meda
Priprema
Kvasac rastopiti u mlijeku, dodati šećer te staviti na toplo da se diže ako radite sa svježim kvascem, dok suhi kvasac dodajete direktno. Brašno staviti u zdjelu, u sredinu dodati šećer i jaja te lagano umutiti, dodati kvasac, sol, margarin, limunovu koricu uz stalno miješanje (samo u sredini). Polako dodavati mlako mlijeko i izraditi mekano tijesto te ga prekriti i ostaviti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.
Dignuto tijesto lagano premijesiti i razdijeliti na 3 dijela. Tijesto razvaljati na tanko te premazati nadjevom od oraha i staviti u namašćen lim. Prije pečenja svaku „pinku“ lagano premazati istučenim bjelanjkom te ponoviti premazivanje kad orehnjača lagano požuti. Peći na 180 °C dok ne dobije lijepu rumenu boju.
Nadjev izraditi tako da u zdjelu stavite sve navedene sastojke, dobro promiješate i prelijete kipućim mlijekom. Zatim sve promiješati i ostaviti da se malo ohladi.