Kisela repa i fažol
Tradicionalna kostrenska maneštra uz napomenu da je u prošlim vremenima svaka obitelj kiselila repu.
Potrebno:
- 25 dag fažola (tzv. trešnjevac)
- 1 kg kisele repe – očistiti i naribati
- suho meso – škinko/koljenica ili rebra ili panceta
- 2 – 3 češnja češnjaka
- 1 žličica konzerve
- ulje
- brašno
- sol
- voda
- papar po želji
Priprema:
Fažol prethodno namočiti i baciti tu vodu. Kiselu repu naribati, oprati i dobro iscijediti da ne bude prekisela. Ako ste kupili već ukiseljenu repu, provjerite da nije prekisela i po potrebi operite u hladnoj vodi i iscijedite.
Fažol i suho meso kuhati u puno vode da se ne treba dolijevati.
Repu staviti kuhati da bude približno 2 cm više vode od repe. Obavezno komadić suhoga mesa i to masnijega, primjerice koža od pancete.
Kada je kuhano, na vruće ulje staviti isjeckani češnjak i kad lagano požuti, dodati malo brašna i staviti repu te kratko dinstati, dodati fažol, konzervu, posoliti, popapriti i dovršiti na laganoj vatri.
Uz kiselu repu i fažol može se poslužiti palenta.