KostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

Aktivan travanj i svibanj u DV Zlatna ribica

U Dječjem vrtiću Zlatna ribica aktivnosti nikada ne nedostaje, no proljeće je zasigurno najživlji period za polaznike i osoblje. Iako nas ni travanj ni svibanj nisu počastili lijepim vremenom, kalendarsko se proljeće ipak osjetilo u zraku pa su se sve planirane aktivnosti održale kako je i zamišljeno.

Travanj je započeo Tjednom zdravlja koji se obilježio u gotovo svim skupinama. Naglasak je ove godine bio na zdravoj prehrani pa su tako djeca pripremala namirnice za kuhanje, istraživala vrste žitarica, pripremala voćnu salatu i pekla zdrave kekse. Tjedan je završio obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja u petak 7. travnja.

Održan je i drugi ciklus radionica „Volim vrtić, volim školu“ namijenjen budućim polaznicima prvih razreda. Radionice su se održavala tijekom ožujka i travnja pod vodstvom pedagoginje i odgajatelja predškolskih skupina.

„Cilj radionica je da kroz igru i različite aktivnosti pripremimo djecu za školu te da se razbije mit da je priprema za školu crtančica ili radni listić. Mi smo kroz natjecateljske igre, tombolu, kroz priču i kviz učili osnove o početnom glasu, kako izgleda koje slovo, odgovarali smo na pitanja, čekali red, surađivali smo, učili smo oduzimanje i zbrajanje preko kocke na kojoj je nacrtan plus i minus… Na jedan drugačiji i zanimljiv način djeci smo nastojali približiti školu“, objasnila je Bruna Rubinić, vrtićki pedagog.

Toliko toga u samo tjedan dana

Skupina Zvjezdice sudjelovala je u projektu “Odgovor na urbani izazov – putovanje kapljice” u provedbi Hrvatske udruge za sanitarno inženjerstvo Rijeka, u suradnji sa studentima Medicinskog fakulteta te uz financijsku potporu Općine Kostrena. Djeci je na zanimljiv način prikazan ciklus kruženja vode u prirodi, upoznali su vodu kao stanište te se razvijala ekološka svijest o zaštiti i očuvanju vode kao izvora života.

Macaklini koji se ove godine više bave istraživačkim aktivnostima, posjetili su astronomski centar i učili o svemiru. Nakon toga sudjelovali su u istraživačkim radionicama Otvorenih dana Odjela za biotehnologiju te pogledali igrokaz “Što sve može mozak”.

Predstavnici Nogometnog kluba Rijeka posjetili su DV Zlatna ribica kako bi promovirali svoj klub, a posjet se dogodio baš u pravo vrijeme – uoči 19. Olimpijade dječjih vrtića. Kako je nogomet jedna od disciplina na olimpijadi, djeca su tijekom susreta održala mini trening pod vodstvom iskusnih sportaša.

Ribice su bile i domaćin jedne skupine iz Dječjeg vrtića Rijeka koja je prethodno bila u šetnji obalnom šetnicom nakon čega su zajednički objedovali u kostrenskom vrtiću. Uslijedila je igra, a mnogi su, oduševljeni vrtićkim dvorištem, iskazali želju da se „prebace“ u Zlatnu ribicu.

Travanj je zaključen manifestacijom Proljeće u Kostreni na kojoj su sudjelovala djeca starije jasličke i svih vrtićkih skupina. Proljeće je obogatilo život mališana predstavom, kino projekcijama te posjetom potražnog psa Tomasa i njegova vlasnika Matka iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Svibanj rezerviran za izlete i druženje s roditeljima

Kraj pedagoške godine uvijek je rezerviran za izlete i druženje s roditeljima. Tako su s prvim danima svibnja Ježići posjetili Karlovac i slatkovodni akvarij Aquatiku, a Pačići i Macaklini otputovali su do Istre i zabavili se u Tematskom parku Sanc. Michael.

Uslijedilo je otvorenje društveno- vatrogasnog doma u Kostreni na kojem su nastupili polaznici Čakavskog kantunića. To im je ujedno bilo i zagrijavanje za nastup na 14. Čakavskim susretima koji su se održali nakon višegodišnje pauze uzrokovane epidemijom.

Nastavila se suradnja s Udrugom za kreativno stvaralaštvo „Vali“ iz Kostrene čije su volonterke zajedno s djecom izrađivale poklone za sudionike Olimpijskog festivala. Od gline su izradili olimpijske krugove i zlatnu ribicu.

Osim aktivnosti za djecu, održano je i edukativno predavanje o važnosti redovite konzumacije ribe namijenjeno roditeljima i osoblju vrtića. Predavanje je održala doc.dr.sc Gordana Kenđel Jovanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Svakako organizacijski najzahtjevnija aktivnost bio je 19. Olimpijski festival dječjih vrtića u kojem je sudjelovalo 15 dječjih vrtića i više od 600 djece, a kostrenski vrtić po treći je put bio domaćin ove sportske manifestacije.

Svibanj se privodi kraju održavanjem roditeljskih sastanaka i individualnih informacija te još nekolicinom izleta pojedinih skupina. Uistinu je ovo zahtjevan period za odgajatelje i ostale zaposlenike, ali vjerujemo da u svemu tome ima i pregršt zabave i veselja.