Zeleni kantunić

Autohtone vrste voćaka u Kostreni – drenjula/dren

Drenjula (dren) samoniklo je niže stablo bobičastih plodova crvene, odnosno tamnocrvene boje.

Naš kostrenski kraj obiluje stablima drenjule čiji su se plodovi od davnina  koristili uglavnom za spravljanje pekmeza.

Plod drenjule specifičnog je okusa pa varira od trpkog do slatkotrpkog, ovisno o stupnju zrelosti zbog čega se rijetko konzumira svjež. U Kostreni svježi plod drenjule koristio se isključivo za zaustavljanje dijareje.

Drenjula prva cvate, ali plod kasno sazrijeva

Prema dostupnim informacijama iz stručne literature, plodovi drenjule imaju vrlo visoke nutritivne vrijednosti. Iz nedavnih istraživanja koje je proveo Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, analizirani su plodovi drenjule upravo s našeg OPG-a, a rezultati su pokazali da je plod drenjule bogat vitaminom C i različitim fitokemikalijama. Također sadrži visoku koncentraciju ukupnih fenola s vrlo snažnim antioksidacijskim djelovanjem.

Detaljnim analizama otkriveni su različiti spojevi koji imaju široki spektar farmakoloških aktivnosti, antioksidativno, protuupalno i antitumorsko djelovanje.

Zbog svega gore navedenoga, drenjula se smatra supervoćem, a da su njezina ljekovita svojstva poznata od davnina, svjedoči narodna izreka: Zdrav ko dren!