Zeleni kantunić

Autohtone vrste voćaka u Kostreni – dunja

Naša kostrenska dunja ima velike, žute i izuzetno mirisne plodove, a dozrijeva početkom jeseni.

Dunja se razmnožava novim izbojcima iz korijena koji se mogu presaditi i nije zahtjevna za održavanje.

Bogata je hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i vlaknima pa jača imunološki sustav i sprečava gastrointestinalne bolesti.

 

Još nedozrela, ali lijepa kostrenska dunja

Dunja kontrolira alergijske reakcije i bitna je za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Tanini pronađeni u plodu pomažu u regulaciji razine kolesterola i održavanju zdrave tjelesne težine.

Zbog svog specifičnog okusa rijetko se konzumira sirova, već najčešće u kompotima i pekmezima u kombinaciji s drugim voćem – najčešće jabukama.

Kuhanjem dunja ne gubi svoja blagotvorna svojstva, već zadržava spojeve koji potiču zdravlje cjelokupnog organizma.