KaféPutoholičari

Bajkoviti izleti, 1. dio

Donosimo prijedlog čarobnih destinacija, izvrsnih za jednodnevne izlete.

Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Istarska županija – unutar 150 km od Kostrene nalaze se zanimljiva odredišta za lijepe izlete. To su uglavnom mjesta u kojima u ovo doba godine nema prevelike gužve, ali svakako je preporučljivo posjetiti ih i ljeti, ujesen pa i zimi. Odlazak u prirodu moj je đir: bijeg od gužve i svakodnevice.

Rt Kamenjak

Rt Kamenjak nalazi se na najjužnijem dijelu Istre, u blizini Pule i zaštićeno je područje. Posjetila sam ga zimi, tijekom sunčanog siječanjskog dana pa mogu samo zamisliti kako je ljeti kad se vide stijene i tirkizna boja mora, koje mami. Jedan skok ne bi bio dovoljan. Zimi je, pak, ugodna šetnja rtom s posebnim pogledom na svjetionik Porer. Tu se nalazi i poseban safari-bar neobična izgleda, koji će razveseliti i mlađe i starije sa svojom ljuljačkom i čudesnim toboganima. Izlet na rt Kamenjak idealan je za obiteljski posjet.

Ulaznice se naplaćuju od 2. svibnja 2021. za automobile, a za pješake je besplatan.

 

Izvor rijeke Kupe, Gorski kotar

Izvor Kupe predivna je čarolija

Izvor rijeke Kupe nalazi se unutar NP Risnjak, također je zaštićeno područje. Do izvora sam išla iz sela Razloge u Gorskom kotaru, 15 km od Crnog Luga, ali do sela vodi ne baš najbolja cesta. Taj loš put ne privlači koliko tirkizna boja izvora zbog koje valja zaboraviti upravo napisano, osim ako baš baš štedite svojeg limenog ljubimca.

Od sela Razloge do izvora treba pola sata pješačenja nizbrdo što bi značilo da pri povratku treba duže od pola sata. Meni je draža opcija kružna staza putem koje dođete i do Rodne kuće rijeke Kupe, edukacijskog centra za posjetitelje. Staza vodi uz rijeku Kupu, a oukolo je, naravno, predivna šuma. Izvor rijeke Kupe posebno je mjesto kojem se moram vratiti; neostvarena mi je želja obići ga zimi pod snijegom.

Kanjon Kamačnik

 

Kanjon Kamačnik

Posjet kanjonu Kamačnik započinje iz mjesta Vrbovsko u Gorskom kotaru: stalno se vraćamo u Gorski kotar jer je tako divan. Staza kreće od restorana i vodi do izvora Kamačnik kojih 3,5 km. Nije zahtjevna, prilagođena za sve uzraste tako da tko još nije bio, vjerojatno ne zna što propušta, ali preporučujem da svakako provjeri. Put vodi uz rijeku ili preko nje gazeći po drvenim mostovima koji su zaista lijepi i jako podsjećaju na one u kanjonu Vintgar u Sloveniji, koji isto treba posjetiti kad prilike dozvole.

Ovisno o tome koje je doba godine kad se odlučite na posjet Kamačniku, s obzirom na to da se hoda uz rijeku i zna biti vlažno, zbog svoje sigurnosti i suhih nogu, dobro je nositi gojzerice jer zna biti i blata pa treba obuti stabilniju obuću. Kamačnik je postao pravo „insta“ mjesto gdje se snimaju brojni selfiji, stoga se mobitel i fotoaparat podrazumijevaju kao obvezna oprema.

Ulaznica za posjetitelje iznosi 25 kn.

 

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero je umjetno jezero u blizini Lokava, okruženo šumom. Šetnja oko jezera može biti kratka i ugodna, a može biti i duža i (ne)ugodnija, ovisi na koju se varijantu odlučite. Isprobala sam obje, ali mi je slađa duža varijanta tj. pješačenje oko jezera u cijelosti dužine nekih 17 km.

Pred kraj ljeta oko jezera se mogu brati ukusne kupine tako da je moja misija poći tamo krajem kolovoza i početkom rujna, a ljeti svake godine bude organiziran POJ, pješačenje oko jezera, no ja sam išla individualno i imaju postojane oznake pa se nije teško snaći (uz malo navigacije na mobitelu u slučaju da negdje niste sigurni ili imate slabiju orijentaciju u prostoru). Budući da nerazvijenija strana oko jezera ne ide uz samo jezero, nego vodi kroz pravu šumu, treba ipak biti koncentriran i paziti na smjer kretanja. Moja preporuka jest da se krene iz Lokava u pravcu Poja jer su oznake puno vidljivije, nego kad idete obrnutim smjerom iz Mrzlih Vodica prema Lokvama kao što sam ja izabrala pa vjerojatno pogriješila, ali neka, dragi su mi izazovi.

Šetnja oko jezera je besplatna.