Putoholičari

Vrbniče nad morem

Danas je Vrbnik poznat po vinogradarstvu i čuvenoj autohtonoj sorti žlahtini, a prema posljednjem popisu stanovništva ima nešto više od 1200 stanovnika.

Jedno od posebnijih mjesta na Krku svakako je Vrbnik. Malo je onih koji nisu čuli narodnu pjesmu „Vrbniče nad morem“ ili pročitali: „U gradu Vrbniku, štono se nad morem bjelasa na otoku Krku…“, dio iz knjige „Čuvaj se senjske ruke“ Augusta Šenoe iz 1876. godine…

Središte glagoljaštva

Svaki put rado se vraćam Vrbniku, a s obzirom na prošlotjedni 22. veljače Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, Vrbnik sam posjetila 21. veljače zato što je Vrbnik stoljećima bio glagoljaško središte i najviše sačuvanih glagoljskih spomenika u Hrvatskoj nalazi se upravo u Vrbniku.

Na poznatom vrbničkom zvoniku na kamenoj ploči na ulazu postoji glagoljski natpis kao i na kapelici sv. Martina. Ispred same crkve sv. Marije od Uznesenja nalazi se vrbničko kolo, a to je krug izrađen od morskih oblutaka i razdijeljen na osam isječaka iz kojeg se mogu izvesti sva slova glagoljice.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine samo naselje imalo je nešto manje od 1000 stanovnika, a prema popisu iz 2011. Vrbnik je brojio nešto iznad 1200 stanovnika. Danas je Vrbnik poznat po vinogradarstvu i čuvenoj autohtonoj sorti žlahtini i zanimljiva je činjenica da, unatoč tomu što se nalazi na moru, u Vrbniku ribarstvo nikada nije bila primarna djelatnost pa tako u okolici možemo vidjeti stare kamene ostatke guvna koje je služilo za vršidbu žita.

Treba se provući Klančićem

U Vrbniku se nalazi najuža ulica na svijetu naziva Klančić i njezin najuži dio iznosi nešto više od četrdesetak centimetara. Uspješno sam prošla kroz nju iako me bilo strah da ne zapnem.

Bilo bi dobro svake godine provjeriti opseg struka u ovoj ulici, a ako ne možete proći kroz nju, onda preporučujem svakako jednu od mojih jučerašnjih tura: od Vrbnika do Malog Hlama (446m) i Hlama (425m) pa natrag hodočasničkim putem (Camino Krk) preko vrbničkog polja do Vrbnika. To je ruta od nekih 3,5 sata, a oko Vrbnika su brojne šetnice idealne za obilazak u ovo doba godine. Ako mi vrijeme dopusti, možda ću već sljedeće nedjelje obići jednu od njih…