Kafé

Biciklom do zdravlja i čišćeg okoliša

Vožnja biciklom zdrav je i jeftin način kojim možemo prijeći kraće udaljenosti, a pritom i ne zagađujemo okolinu.

Opća skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Poznato je da biciklistička iskustva donose mnoge pozitivne učinke:

  • vožnja bicikla pozitivno utječe na zdravlje i formu vozača
  • štedi novac u odnosu na druge načine prijevoza
  • olakšava kretanje kroz prometne gužve
  • problem parkiranja za bicikliste ne postoji
  • istovremeno – vožnja bicikla ne zagađuje prirodu.

Međunarodni dani prilika su da se poveća osviještenost o određenim pitanjima te da se pozove na aktivno promišljanje, stoga danas izvadite svoje bicikle iz garaža, obrišite prašinu, provjerite gume i na posao – biciklom. Ako ipak vozite kakvo veće vozilo, svakako budite na oprezu jer se očekuje veći broj biciklista na prometnicama.

Neka su istraživanja pokazala da nas vožnja bicikla, osim što je zdrava i jeftina, čini sretnijima i zdravijima; rjeđe su na bolovanjima zaposlenici koji na posao dolaze biciklom. Svakako se i manje nerviraju jer nemaju problem s pronalaskom mjesta za parkiranje. U Kostreni se već nekoliko godina sustavno radi na promicanju cikloturizma pa je nedavno održana i pomorska biciklijada, a sve s namjerom razvoja urbanog biciklizma, održivog razvoja te aktivne i zdrave turističke ponude.

Za one sklonije brdskom biciklizmu, predlažemo trasu preko trim-staze, a za one sklonije jednostavnijem vidu bicikliranja, izvrsno je i Šetalište kostrenskih pomoraca.