Kuharica

Cimice na salatu

Cimice su ukusni i zdravi izbojci broskve.

Prohladno vrijeme nam se ove godine nekako produljilo i već smo u svibnju, ali zato smo mogli dulje uživati u cimicama, tim finim i ukusnim izbojcima broskve koji su izuzetno zdravi, a negdje sam pročitala da po svojim nutritivnim vrijednostima „stoje uz bok“ našim divljim šparogama.

Inače, broskva pripada među četiri najzdravija lisnata povrća na svijetu. Nekada nije bilo kostrenskog vrta koji nije uzgajao broskvu, a oni koji drže do tradicije i zdrave prehrane još uvijek sade broskvu pa je zastupljena i u našoj kostrenskoj kuharici.

Cimice na salatu

Cimice, ubrati ili kupiti na placi, očistiti i kratko kuhati (vodite računa da odstranite tvrđi dio – kao kod šparoga) u malo kipuće slane vode i procijediti. Skuhati dva jaja utvrdo i izrezati na ploške. Cimice i jaja posoliti i začiniti octom i maslinovim uljem.

Napomena: Ako slučajno imate kuhanog fažola, dodajte ga slobodno u ovu salatu, pa još narezani mladi luk i – pred vama je prava poslastica.

A ako želite imati jedan pravi zdravi obrok, ovu salatu poslužite uz fritaju sa šparogama.