Kostrena

Dan antifašističke borbe više je od simboličnog sjećanja

Predstavnici općinske vlasti te ustanova i udruga na groblju Sv. Lucija te spomen-pločama u Sv. Barbari i na autobusnoj stanici u Žuknici položili su vijence i svijeće te na taj način odali počast uz Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe. U Republici Hrvatskoj od 2002. godine obilježava se 22. lipnja kao blagdan – Dan antifašističke borbe.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Stjepan Filipović neposredno prije pogubljenja – izvor: uafdu.hr

Tko se ne sjeća pokliča Stjepana Filipovića neposredno prije pogubljenja 1942. godine, kada je u dobi od samo 26 godina odlukom njemačkog vojnog suda osuđen na smrt vješanjem? Za njega vjerojatno ne znaju ove mlade generacije, rođene u vrijeme kada se izmima podsmjehuje kao pojmovima iz udžbenika Povijesti: fašizam i antifašizam, nacionalizam, komunizam pa, eto, i kapitalizam.

Hrvatska je ipak tih davnih godina bila na pravoj strani, strani antifašizma – po definiciji to znači borba protiv fašizma, a danas je, čini se, nekima upitno i je li potrebno boriti se protiv fašizma. Neke od posljednjih riječi mladog Filipovića vrijede i danas, nakon gotovo 80 godina:

Šta čekate? Što trpite?… Stojite i gledate. Ako budete samo stajali i gledali, neprijatelj će i vas ovako jednog po jednog vešati. Smrti se ne plašite. Ona nije ništa. To ćete videti kroz nekoliko trenutaka kada ja budem umirao. Nije smrt strašna ako se zna zašto se umire.” Ako vam je zasmetala ekavica u riječima pogubljenog mladića, proguglajte ga, možda će nešto doprijeti do srca.

U spomen na sve žrtve diktature nacionalizma, čestitamo Dan antifašističke borbe!