Zeleni kantunić

Dani drenjula – važnost proizvoda od drena, leprine, murve i škorice

U subotu, 22. listopada od 14 sati do 18 sati održana je manifestacija pod nazivom Dani drenjule 2022. na kojoj se i Kostrena predstavila predavanjem o amuli, odnosno škorici. 

Predstavljanje proizvoda od primorskih plodova održano je u Društvenom centru Drenova od 14sati. Uz nastup Mješovitog pjevačkog zbora Drenova na štandovima je prikazana proizvodnja pekmeza od drena, tradicionalni alati za preradu, alati za branje leprine (veprine), a omogućeno je i kušanje proizvoda od drena, leprine (veprine), murve i škorice (divlje šljive). Kostrenu je predstavila Željka Egredžija iz OPG-a E-Kos i to predavanjem o škorici, odnosno amuli.

Naša suradnica i vlsnica OPG-a E-Kos Željka Egredžija govori o škorici, koje je nekad bilo jako puno u Kostreni

U ponudi je bilo raznih vrsta pekmeza, ljekovitih pripravaka od veprine, ali i već prepoznati liker od drenjule “DrenKo”. Okrugli stol na temu primjene primorskih zdravih plodova u prehrani okupio je zanmljiva predavanja pa su predstavnici Veprinca Zdenka Klanjac Ukić i Rajko Ukić govorili o leprini i fitoterapiji, predstavnica Drenove – predsjednica Udruge Dren Vesna Lukanović pričala je  o drenu (drenjuli), Vesna Lokas iz Tranzicijske inicijative predstavila je projekt Rijeka jestivi grad, a ravnateljica Učeničkog doma Podmurvice Ljiljana Kencel održala je predavanje o murvi dok su učenici iz Učeničke zadruge Zeleno srce Podmurvice predstavili svoja djela.