KaféKostrena

DANI ŠPAROGA u kostrenskim restoranima

Od 15. do 28. ožujka uživajte u raznovrsnoj ponudi jela od šparoga.

Turistička zajednica općine Kostrena u suradnji s kostrenskim ugostiteljima od 15. do 28. ožujka 2021. godine organizira DANE ŠPAROGA: mirisi i arome šparoga u svim oblicima kružit će restoranima  Kostrene. Uživajte u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi šparoga – fritaja, juha, tjestenina, rižoto, kombinacija s mesom i ribom…

Dođite na Dane šparoga u kostrenske restorane

Ponuda kostrenskih ugostitelja za Dane šparoga

U raznovrsnoj ponudi jela od šparoga naći će se fritaja s pancetom i šparogama, fritaja sa kozicama i šparogama, rižoto sa šparogama i kozicama, juha od šparoga, rižoto od šparoga i pršuta, salata sa šparogama i jajima, tagliatelle sa škampima i šparogama, šparoge kao prilog uz meso ili kao dodatak na pizzi.

Vjerujemo da će svi zaljubljenici u šparoge doći na svoje i isprobati razne specijalitete sa šparogama u nekom od naših ugostiteljskih objekata koji su se priključili manifestaciji: 

  • Taverna Vidikovac
  • Restoran Anić
  • Konoba More
  • Restaurant pizzeria Paris Kostrena
  • Bistro Dal Mare Kostrenka.

Postoji mnoštvo recepata i načina pripreme ove ukusne proljetne namirnice koja se u prirodi može pronaći već od ožujka pa sve do srpnja. Fantastičan miris, okus izvrstan i jak, naši vrsni kuhari otkrit će vam sve njihove čari! Dođite u Kostrenu i uživajte u odličnoj gastronomskoj ponudi! – ističe organizatorica Dana šparoga Belma Džomba, direktorica Turističke zajednice općine Kostrena.

Šparoge dolaze s prvim znacima proljeća

Šparoge ili carsko povrće iznimno je cijenjena delikatesa poznata još iz doba Rimljana. Dobro nam je poznata poslovica: Poslije kiše dolazi sunce, a nakon kišovitih dana, već sredinom ožujka u našim šumarcima, šipražju i na livadicama, pronaći ćemo prve ovogodišnje šparoge.

Za razliku od uzgojenih, divlje su izgledom tanje, ali okusom puno intenzivnije. Pri vrhu je šparoga mekša, a prema dnu postaje tvrđa. Treba ju otkinuti na najnižoj točki na kojoj se može otkinuti samo s dva prsta (ili noktom). Ispod toga šparoga je pretvrda i bit će žilava čak i nakon kuhanja. Da vam se to ne dogodi, najbolje bi bilo da ipak do 28. ožujka dođete u kostrenske restorane, taverne i konobe te uživate u vrhunskim specijalitetima od šparoga.