Zanimljivosti

“Darovi prirode” za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Zaklada “Hrvatska za djecu” pokrenula je projekt “Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode” kako bi se ranjivoj skupini djece omogućili jednodnevni izleti na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina.

Kao djeca s nestrpljenjem smo čekali školske ili druge izlete. Uzbuđenje pred novim iskustvima i nezaboravna druženja zauvijek nam ostaju u sjećanju. Iako je većina nas imala prilike upoznati velik dio Hrvatske, nisu svi bili te sreće. Upravo zato, Zaklada „Hrvatska za djecu” ove je godine pokrenula novi projekt „Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode”. Projekt je namijenjen djeci iz institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj projekta je za ranjivu skupinu djece osmisliti jednodnevne izlete na plantaže lavande, aronije, masline i mandarina.

Osim edukacije o uzgoju i mogućnostima koje pruža uzgoj navedenih kultura te upoznavanja o potencijalnim zanimanjima i potencijalima OPG-ova, projektom smo željeli osigurati poboljšanje emocionalnog statusa djece iz institucija, osnažiti ih, promijeniti njihovu dnevnu rutinu i utjecati na njihov osjećaj osobne sreće i zadovoljstva. – ističe upraviteljica Zaklade Renata Gubić.

Dvadesetero mališana iz Doma Kuća sretnih ciglica iz Slavonskog Broda otputovalo je na jednodnevni izlet u Istru. Posjetili su muzej u srednjevjekovnom Castle Morosini Grimani u Svetvinčentu te izletište Pekica. Na agroturizmu uživali su u mirisima i bojama lavande koji su bili njihova oaza mira, učenja i zabave. Oslikavali su vrećice za lavandu koje će ih još dugo svojim mirisom podsjećati na ovaj lijepi izlet i druženje.

Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi Dječjeg doma Zagreb imali su priliku pobliže upoznati poljoprivrednu kulturu aronije. Aronia Live, plantaža u Ruškovcu, bila je divan domaćin za dvadesetero djece i njihove odgojitelje. Osim što su o aroniji nešto naučili, kušali su proizvode dobivene iz te zanimljive kulture poput soka, čaja, džema, a palačinke punjene ovim zdravim voćem svi su ocijenili čistom peticom.

„Oduševljeni smo ovim izletom. Puno smo naučili o aroniji, ali najviše nas je razveselio posjet rodnom mjestu Mate Lovraka. Vlak u snijegu zauvijek će mi ostati u sjećanju!” – otkrila nam je dvanaestogodišnja Marina.

Djeca su posjetila i Veliki Grđevac, rodno mjesto dječjeg pisca Mate Lovraka. U Kulturnom centru “Mato Lovrak” podsjetili smo se njegova velikog književnog opusa, obišli Spomen sobu i turističkim vlakićem otputovali na lokacije gdje smo imali priliku doživjeti svima znan mlin iz Družbe Pere Kvržice te legendarni vlak u snijegu koji je zauvijek promijenio pojam prijateljstva.

Projekt „Upoznaj Hrvatsku – Darovi prirode” do kraja godine razveselit će još brojnu djecu i to u dolini Neretve na plantaži mandarina te branjem maslina u Istri.