Kuharica

Drobljenac s jabukama / apple crumble

Iz Engleske je stigao jednostavan i ukusan recept, odličan za hladna poslijepodneva.

Radeći u školi nekoliko godina sam zajedno sa kolegama vodila učenike u Englesku gdje su u koledžu imali 15 dnevnu nastavu  engleskog jezika. I učenici i nastavnici boravili su u obiteljima pa sam tako i ja imala priliku upoznati nekoliko engleskih obitelji, njihov način života, običaje pa i poneki recept. Ovaj kolač upravo je jedan od tada upoznatih slastica, recept drage Carol iz Barnstapla (Devon, Engleska), vrlo jednostavan, ali vrlo ukusan pa ga zato i želim podijeliti s vama.

Sastojci

  • 3 – 4 veće jabuke
  • 5 dag šećera
  • malo vode
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag  šećera
  • 30 dag  brašna ( oštro, ali može i glatko)
  • vanilin šećer
  • malo cimeta

Priprema

  1. Jabuke oprati i narezati na veće komade (promjera oko 2 cm) i staviti ih u blago namašćenu vatrostalnu zdjelu veličine 25×35 cm.
  2. Posipati ih šećerom, preliti s malo vode i kuhati 10-ak minuta, zatim posipati cimetom i vanilin šećerom.
  3. U posebnoj zdjeli rukama izmrviti maslac, dodati šećer i brašno i dalje rukama drobiti (nipošto ne mikserom jer morate dobiti mrvičastu smjesu).
  4. Dobivenu smjesu posipati preko jabuka i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva dok se blago ne zarumeni, otprilike 30 minuta.

Kolač se može jesti čim se malo ohladi, možete ga posuti šećerom, a posve hladan možete poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili šlagom.

Jednostavno, brzo i ukusno. Dobar tek!