Kuharica

Fritule

Danas je mesopust, a u Kostreni su se na taj dan uvijek pripremale fritule.

Prigodni recept iz naše Tradicionalne kostrenske kuharice.

Sastojci

  • 2 žumanjka
  • 5 dag šećera
  • 2 dag maslaca
  • korica od limuna
  • 0,5 dcl rakije
  • 2 dcl mlijeka
  • 50 dag brašna
  • 4 dag kvasa
  • grožđice
  • malo soli
  • ulje za prženje

Priprema

Izraditi kvas.

U posudu, po mogućnosti s okruglim dnom, izmiješati žumanjke i šećer, dodati rastopljeni maslac, naribanu koricu limuna, malo soli, rakiju, mlako mlijeko, prosijano brašno i uzdignuti kvas te, na kraju, oprane i osušene grožđice. Izrađivati smjesu dok ne postane glatka pa dodati  mlijeka da tijesto bude toliko mekano da se može vaditi žlicom.

 

Dobro prekriti i staviti dizati na toplo mjesto oko pola sata. Žlicu umakati u toplo ulje, uzimati dio tijesta i spuštati u zagrijano ulje. Pržiti u dubokoj masnoći i još tople fritule pošećeriti.