Kuharica

Gromača

Originalni recept jednom sam prilikom čula u emisiji „Gromača“, koja je „išla“ na Kanalu Ri, no nisam zapamtila naziv pa sam ga zapisala prema nazivu te, tada jako popularne,  TV emisije.

S obzirom na to da samo prvi put radim kolač po receptu, a onda krene u mašti sljubljivanje okusa, tako je nastala i moja „Gromača“.

Sastojci

  • kore za savijaču
  • 5 jaja
  • 3 šalice (za crnu kavu) šećera
  • 3 šalice ulja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ kg svježeg sira
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • vanilin šećer
  • 3-4 veće jabuke ( bez kore) pirjane na putru
  • cimet
  • grožđice

Preljev

5 jaja, 3 šalice šećera, 3 šalice ulja, 1 kiselo vrhnje i 1 prašak za pecivo izraditi mikserom.

Nadjev

½ kg svježeg sira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, vanilin šećer, 3-4 veće jabuke (bez kore) pirjane na putru, cimet i grožđice pomiješati dodajući jedan po jedan sastojak, no jabuke prije dodavanja pomiješati s cimetom.

Priprema

U tepsiju složiti jedan list kore, premazati ga preljevom pa dodati drugu koru, premazati,  dodati treću i premazati preljevom te zatim nadjevom. Postupak ponavljati dok ne iskoristimo sve kore. Posljednji, najgornji list, također prelijemo preljevom, zarežemo na kocke  i stavimo peći cca 30 minuta na 180ºC.

Još toplu „gromaču“ posipamo šećerom u prahu.