Gromača
Originalni recept jednom sam prilikom čula u emisiji „Gromača“, koja je „išla“ na Kanalu Ri, no nisam zapamtila naziv pa sam ga zapisala prema nazivu te, tada jako popularne, TV emisije.
S obzirom na to da samo prvi put radim kolač po receptu, a onda krene u mašti sljubljivanje okusa, tako je nastala i moja „Gromača“.
Sastojci
- kore za savijaču
- 5 jaja
- 3 šalice (za crnu kavu) šećera
- 3 šalice ulja
- 1 kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- ½ kg svježeg sira
- 2-3 žlice kiselog vrhnja
- vanilin šećer
- 3-4 veće jabuke ( bez kore) pirjane na putru
- cimet
- grožđice
Preljev
5 jaja, 3 šalice šećera, 3 šalice ulja, 1 kiselo vrhnje i 1 prašak za pecivo izraditi mikserom.
Nadjev
½ kg svježeg sira, 2-3 žlice kiselog vrhnja, vanilin šećer, 3-4 veće jabuke (bez kore) pirjane na putru, cimet i grožđice pomiješati dodajući jedan po jedan sastojak, no jabuke prije dodavanja pomiješati s cimetom.
Priprema
U tepsiju složiti jedan list kore, premazati ga preljevom pa dodati drugu koru, premazati, dodati treću i premazati preljevom te zatim nadjevom. Postupak ponavljati dok ne iskoristimo sve kore. Posljednji, najgornji list, također prelijemo preljevom, zarežemo na kocke i stavimo peći cca 30 minuta na 180ºC.
Još toplu „gromaču“ posipamo šećerom u prahu.