Gulaš i bijela krumpirica
Recept iz Tradicionalne kostrenske kuharice, izvrstan i ukusan – pravo zimsko jelo.
Potrebni sastojci
- 3 velike kapule isjeckati
- 2 mrkve izrezati na sitne kockice
- 0,5 kg čiste govedine – junetine izrezati na komadiće
- ulje
- 1dl bijelog vina
- 2-3 češnja češnjaka
- sol
- konzerva
- 1 žličica šećera
- 2 lista lovora
- 1 kg krumpira
- 5 dag margarina
- bijelo brašno
- ribani parmezan
Priprema
- U posudu za kuhanje (padelu) staviti ulje i 1dl bijelog vina te dodati nasjeckanu kapulu, mrkvu i meso. Zaliti hladnom vodom da prekrije meso. Kuhati na laganoj vatri dok voda ukuha i kapula postane kašasta. Uz stalno miješanje dodati 2-3 isjeckana češnja češnjaka, sol, konzervu, jednu žličicu šećera.
- Zaliti vodom da ne bude pregusto, staviti 2 lista lovora i dokuhati na laganoj vatri.
- U posudu za kuhanje palente skuhati 1kg krumpira. Kad je kuhan, odliti malo vode i izgnječiti krumpir u loncu tako da se dobije kaša (srednje gusta), posoliti, dodati ulje i 5 dag putra ili margarina. Neka ponovo zavre.
- Skinuti nakratko s vatre i umutiti bijelo brašno prema potrebi da se dobije gusta jednolična smjesa. Vratiti na vatru i miješati još 15 minuta da se ispuše.
Poslužiti na sljedeći način: žlicom se vadi krumpirica i posluži na tanjur. Po tome se obilno prelije gulaš i posipa ribanim parmezanom.
Kao prilog može se poslužiti salata od kiselog kupusa.
Napomena: Uz gulaš se, osim bijele krumpirice, može poslužiti palenta ili žuta krumpirica ili njoki.