Kuharica

Gulaš i bijela krumpirica

Recept iz Tradicionalne kostrenske kuharice, izvrstan i ukusan – pravo zimsko jelo.

Potrebni sastojci

  • 3 velike kapule isjeckati
  • 2 mrkve izrezati na sitne kockice
  • 0,5 kg čiste govedine – junetine izrezati na komadiće
  • ulje
  • 1dl bijelog vina
  • 2-3 češnja češnjaka
  • sol
  • konzerva
  • 1 žličica šećera
  • 2 lista lovora
  • 1 kg krumpira
  • 5 dag margarina
  • bijelo brašno
  • ribani parmezan

Priprema

  1. U posudu za kuhanje (padelu) staviti ulje i 1dl bijelog vina te dodati nasjeckanu kapulu, mrkvu i meso. Zaliti  hladnom vodom da prekrije meso. Kuhati na laganoj vatri dok voda ukuha i kapula postane kašasta. Uz stalno miješanje dodati 2-3 isjeckana češnja češnjaka, sol, konzervu, jednu žličicu šećera.
  2. Zaliti vodom da ne bude pregusto,  staviti 2 lista lovora i dokuhati na laganoj vatri.
  3. U posudu za kuhanje palente skuhati 1kg krumpira. Kad je kuhan, odliti malo vode i izgnječiti krumpir u loncu tako da se dobije kaša (srednje gusta), posoliti, dodati ulje i 5 dag putra ili margarina. Neka ponovo zavre.
  4. Skinuti nakratko s vatre i umutiti bijelo brašno prema potrebi da se dobije gusta jednolična smjesa. Vratiti na vatru i miješati još 15 minuta da se ispuše.

Poslužiti na sljedeći način: žlicom se vadi krumpirica i posluži na tanjur. Po tome se obilno prelije gulaš i posipa ribanim parmezanom.

Kao prilog može se poslužiti salata od kiselog kupusa.

Napomena: Uz gulaš se, osim bijele krumpirice, može poslužiti palenta ili žuta krumpirica ili njoki.