Kuharica

Hladna orehnjača

Ovo je ukusna i vrlo brzo gotova orehnjača jer nije potrebno dugotrajno dizanje. I ona je na mojoj listi “Top 10” za Božić i Novu godinu već najmanje 30 godina.

Tijesto

  • 40 – 45 dag oštrog brašna
  • 20 dag  margarina
  • 6 dag šećera
  • 2 žutanjka (bjelanjak sačuvati za nadjev)
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev od oraha

  • 40 dag oraha
  • 2 dl mlijeka
  • 30 dag šećera
  • snijeg od 2 bjelanjka
  • naribana kora limuna
  • ½ dl ruma
  • 2  vanilin šećera

Nadjev se priprema tako da orahe treba preliti kipućim mlijekom, a kada se smjesa ohladi, dodati ostale sastojke i dobro promiješati.

Priprema

Umutiti žutanjke i šećer, dodati margarin izrezan na listiće, kiselo vrhnje i vanilin šećer te sve dobro izraditi mikserom. Postupno dodavati brašno kojem smo dodali prašak za pecivo i umijesiti tijesto.

Razdijeliti tijesto na četiri jednaka dijela i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi 20 – 30 minuta. Tijesto razvaljati na tanko te premazati  nadjevom od oraha i staviti u namašćen lim. Peći na 180°C 40 minuta.