Hladna orehnjača
Ovo je ukusna i vrlo brzo gotova orehnjača jer nije potrebno dugotrajno dizanje. I ona je na mojoj listi “Top 10” za Božić i Novu godinu već najmanje 30 godina.
Tijesto
- 40 – 45 dag oštrog brašna
- 20 dag margarina
- 6 dag šećera
- 2 žutanjka (bjelanjak sačuvati za nadjev)
- 1 kiselo vrhnje
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Nadjev od oraha
- 40 dag oraha
- 2 dl mlijeka
- 30 dag šećera
- snijeg od 2 bjelanjka
- naribana kora limuna
- ½ dl ruma
- 2 vanilin šećera
Nadjev se priprema tako da orahe treba preliti kipućim mlijekom, a kada se smjesa ohladi, dodati ostale sastojke i dobro promiješati.
Priprema
Umutiti žutanjke i šećer, dodati margarin izrezan na listiće, kiselo vrhnje i vanilin šećer te sve dobro izraditi mikserom. Postupno dodavati brašno kojem smo dodali prašak za pecivo i umijesiti tijesto.
Razdijeliti tijesto na četiri jednaka dijela i pustiti da odstoji na sobnoj temperaturi 20 – 30 minuta. Tijesto razvaljati na tanko te premazati nadjevom od oraha i staviti u namašćen lim. Peći na 180°C 40 minuta.