KostrenaOpćina - prijatelj djeceVrtić

Hvala ti, “Zlatna ribice” – pogled na vrtić iz maminog kuta

Ako vaše dijete sada prvi put kreće u vrtić, zasigurno imate mnoga pitanja i nedoumice. Pročitajte članak i opustite se – vrtićko je doba toliko lijepo da moje dijete zauvijek želi ostati u vrtiću.

Moje dijete želi ostati u vrtiću zauvijek. Toliko ga voli. Svjesna je da mora u školu, razgovaramo s njom svaki dan i učimo je da najbolje tek dolazi.

Prije pet godina prvi put suočili smo se s razdvajanjem i jaslicama. Do tada, s Bellinih godinu i osam mjeseci, nikada nismo bile odvojene. Bilo je to razdoblje puno straha i iščekivanja za mene kao majku.

Je li teže majci ili djetetu?

Neću nikada zaboraviti prvi izlazak iz vrtića bez Belle. Cijelo mi je tijelo drhtalo slušajući kako plače dok odlazim. Tete su bile pune pozitivne energije i riječi utjehe, ali za mene je to bilo kao da prestaje najljepše razdoblje koje sam doživjela. Dojmile su me riječi jedne mame koja mi je rekla: “Nemoj tako, ovo je novi početak, početak nečeg dobrog!” 

Kako će ona zaspati? Nikad nije zaspala bez mene. Hoće li htjeti jesti? Prilično je izbirljiva i kući, hoće li u vrtiću biti još gore? Tisuću pitanja rojilo se mojom glavom.

Moj prvi radni dan bio je ujedno i njezino prvo spavanje. Teta mi je rekla da je plakala 45 minuta. Imala sam dojam da će mi srce puknuti.

Drugog je dana plakala 5 minuta, a trećeg odmah zaspala. Tete su bile u pravu kad su me umirivale da će sve biti u redu i da će brzo uloviti ritam s ostalom dječicom.

Uspomena s prvog spavanja

Tete pune ljubavi i strpljenja

12 malenih glavica zajedno je krenulo u nove pobjede. Svakim danom bilo je sve lakše i ljubav prema vrtiću, prijateljima i tetama svakim je danom rasla.

Do četvrte godine trajalo je razdvajanje u suzama. Taj dio samo je meni predstavljao problem jer je rastanak bio težak. Tete su te trenutke strpljivo i s ljubavlju odradile. Primile bi je u zagrljaj da joj daju utjehu i mir. Ona bi istog momenta kad mame nema na vidiku zaboravila na suze i uživala u igri, društvu i svim ostalim čarima vrtića. Često smo imali problema s odlaskom kući jer je jednostavno htjela još igre.

Svaki dan dolazila je kući s novom pjesmicom u glavi, a odlazak u krevet bio je do unedogled pun priča o dogodovštinama iz njenih “Bubamara”.

Vrtić je dio obiteljske svakodnevice

S pet godina vrtić je postao obaveza koju nije željela propustiti ni za živu glavu. Korona nam je u tim najljepšim trenucima pomrsila planove i puno smo propustili, nažalost. Ali što je, tu je. Nećemo plakati nad prolivenim mlijekom. Društvo koje je krenulo s 12 bebica, udvostručilo se. Igre i druženja, koje je ključno za njihov razvoj, nije manjkalo. Tete su postale predmet obožavanja, dio naše svakodnevice i od prvog dana među njima nikada nije radila razliku.

U trenutku kad sam u rodilištu donosila na svijet sestricu, propustila sam prvi izlet. Tata je uredno spremio ruksak, sve pripremio, a tete su me o svemu obavijestile znajući da samo čekam detalje. Slike koje su mi poslale, izazvale su lavinu emocija i na tome sam im neizmjerno zahvalna. Svakom važnom vrtićkom događaju kao što su izlet, odlazak u dječje kazalište, šetnja ili rođendani, prethodilo je odbrojavanje dana i od uzbuđenja neprespavana noć.

S mlađim djetetom sve je bilo lakše

Prije godinu dana i drugorođena kći krenula je u vrtić. Zola vrlo rado odlazi svojim prijateljima i tetama. Kada ostane kući, a sestra je u vrtiću, cijeli dan samo ponavlja: “Hoću litić!”. Očito, drugo dijete želi u svemu kopirati stariju sestru i fazu razdvajanja ovoga puta puno smo lakše smo prošli.

Sestrice u vrtiću

I ja sam drugačija. S prvim djetetom htjela sam da ostane sa mnom zauvijek i teško sam podnijela razdvajanje. S godinama sam shvatila koliko je to bitno za dijete i koliko dobroga joj je donijelo.

Iz istog razloga mirnije sam krenula sa Zolom u istu avanturu znajući da će i njoj donijeti prekrasne uspomene, puno radosti, prijateljstva, znanja i ljubavi.

Za koju godinu vjerojatno ću pisati pismo zahvale i u njezino ime. Ona je u svojim početcima. Teta Iva i teta Nataša već su zauzele mjesto u njenom srcu i rado ih svakodnevno spominje.

Zlatna ribica divan je vrtić! Mislim da se možemo dičiti najljepšim vrtićem nadaleko. Imaju divne odgojiteljice, sobe, dvorišta, sprave, okoliš. Malo tko se može hvaliti ovakvim uvjetima i aktivnostima.

Savjeti za mame čija djeca prvi put kreću u jaslice

Nemojte se plašiti. Ponavljam vama što je meni rečeno: “Gledajte na to kao na novi početak.” Ostavljate djecu u dobrim rukama i znajte da činite dobro za svoje dijete.

Koliko god se trudim kod kuće biti aktivna i s djecom crtati, izrađivati i stvarati, vrtić kao kolektiv s njima je sudjelovao u mnogobrojnim izvrsnim i pozitivnim aktivnostima. Ovo su neke od aktivnosti u našem razdoblju:

 • uče ih razdvajanju otpada
 • redovito vaganje i mjerenje
 • sportska radionica u dvorani – i ovdje nam je korona malo pomrsila planove
 • kreativne radionice za blagdane za djecu i roditelje
 • maškarani petak svaki tjedan u doba maškara
 • čestitke za Majčin i Očev dan uz simpatične izjave djece
 • izleti i posjet kazalištu lutaka
 • posjet zubaru
 • radna akcija farbanja vanjskih klupa i stolova
 • skupljanje novčića za Unicef
 • Olimpijada za najmlađe gdje se natječu u utrkivanju, skoku u dalj itd.
 • Proslave rođendana. Tada tete naprave posebne krune za slavljenika i učine sve da se taj dan dijete osjeća kao pravi kralj/ica!
 • dva puta tjedno imaju sportske aktivnosti s trenericom u dvorani vrtića
 • kako je biti teta na jedan dan – ovo ih je jako veselilo i posebno smo se morali urediti taj dan

Sigurna sam da sam napisala tek manji broj aktivnosti. Toliko je toga bilo da se ne da sve niti nabrojati, ali, znajte, dosadno im neće biti!

Dobrobiti za dijete koje pohađa jaslice i vrtić

Pripremila sam za vas neke osnovne dobrobiti za dijete koje pohađa jasllice/vrtić:

 • Planirani raspored za svakodnevne aktivnosti: red igre, red jela, red pjesmica, red spavanja. Sve uvijek pažljivo isplanirano. Te aktivnosti posložene rasporedom, ključne su za njihov intelektualni razvoj i rast.
 • Istraživanja su pokazala da djeca, koja su pohađala vrtić, imaju bolja akademska postignuća kasnije u životu.
 • Koliko god je dragocjeno vrijeme provedeno s roditeljima, druženje s vršnjacima pomaže u socijalizaciji, uče kako dijeliti s ostalima i kako sami riješiti problem. Rana socijalizacija sprečava emotivne poteškoće i probleme u odnosima s vršnjacima u kasnijim godinama. Koliko god je Bella bila sramežljivo dijete u početku, u vrtiću je postala komunikativna i društvena. Sada kao predškolarka vrlo lako sklapa prijateljstva s nekim koga tek upozna i nema problem s novom djecom.
 • Interakcija s odraslima osim sa svojim roditeljima. Upoznajući nove odrasle osobe, susreću se s autoritetom i svojim mentorima koji ih potiču u pozitivnom ponašanju i odvraćaju od negativnih aktivnosti.
 • Lakše se prilagođavaju školi.
 • Vi kao roditelj svakako ćete veliku utjehu naći u ostalim roditeljima. Meni je razgovor s drugim majkama puno pomogao u prvim najtežim danima.
 • U našem vrtiću tete uvijek primijete ako je djetetu potrebna potpora u vidu logopeda ili psihologa. U takvim situacijama ključno je reagirati na vrijeme i prihvatiti pomoć da dijete brže napreduje i stigne svoje vršnjake ako je to potrebno.
 • Jačanje imuniteta. Oni koji su prošli jaslice, znaju da je to faza konstantnih prehlada i viroza. Ipak to ima svojih prednosti – djeca će ojačati imunitet i manje biti podložna virozama u školi.

Moje dijete želi ostati u vrtiću zauvijek. Toliko ga voli. Svjesna je da mora u školu, razgovaramo s njom svaki dan i učimo je da najbolje tek dolazi. Shvatit će ona da i školski dani nose svoje prednosti.

Hvala vam teta Jelena i teta Barbara što se moje dijete uvijek uz vas osjećalo sigurno i voljeno, hvala svom osoblju i ostalim tetama, koje ste ušle u naš život; hvala ti Zlatna ribice na svemu! Moje će dijete zauvijek pamtiti predškolske dane.