Općina - prijatelj djeceRoditeljski kutakŠkola

Izazovan početak nove ravnateljice OŠ Kostrena

Organizacija života i rada škole u uvjetima uzrokovanim koronavirusom otežala je početak mandata nove ravnateljice OŠ Kostrena, Adriane Glavan, dipl. teol.

– Ja sam sretna ravnateljica: radim u predivnom mjestu u kojem sam i započela svoj profesionalni hod prije 25 godina; okružena sam vrsnim kolegicama i kolegama na koje sam iskreno ponosna, surađujem s lokalnom zajednicom koja mi je pružila podršku od prvog dana stupanja na dužnost i osnivač naše škole je PGŽ – županija koja je u proračunu za 2021. fokus stavila na školstvo i istinski se brine za razvoj i napredak svake svoje ustanove. – s osmijehom navodi ravnateljica A. Glavan ističući kako joj je petnaestogodišnje menadžersko iskustvo u realnom sektoru velika pomoć u organizacijskom i administrativnom smislu. S druge strane, iskustvo u neposrednoj nastavi i razumijevanje potreba učenika i učitelja doživljava kao svoj poziv.

– Biti ravnatelj je kao biti majka; možete pročitati svu literaturu i poslušati sve savjete, ali kada primite svoje čedo u naručje, svaki je dan prilika za novo učenje, ali i mogućnost da pružite sigurnost, toplinu, ljubav te oslonac za suočavanje sa svijetom. – ističe ravnateljica Adriana Glavan.

Cjelodnevna nastava

Valjalo je organizirati život i rad škole u okolnostima s kojima se nitko prije nije susreo, a izazovi su svakodnevni pa je prvi razred koji je otišao u samoizolaciju u Primorsko-goranskoj županiji, bio upravo razred naše škole. Gotovo preko noći u ožujku je organizirana online nastava, a školska je godina za učenike od 5. do 8. razreda tako i zaključena.

Učenici produženog boravka puno su učili o epidemiološkim mjerama

Za razliku od mnogih drugih županijskih škola, nova je nastavna godina organizirana u jednoj smjeni i to uživo, a zahvaljujući potpori Općine Kostrena, organiziran je i produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda, čime se mogu pohvaliti tek rijetke škole.

Novost je i mogućnost cjelodnevne nastave, koja je organizirana tako da razred vode dvije učiteljice i učenici u školi borave od 8 do 16 sati i sve svoje učeničke obveze izvrše u školi sa svojim učiteljicama: torbe se uzimaju kući petkom, a tijekom tjedna uče, pišu zadaće i imaju organizirano slobodno vrijeme. – Ove je godine 19 učenika 1. b odjela krenulo s cjelodnevnom nastavom i planiramo svake godine za buduće prvašiće uvoditi ovakav oblik nastave. Ovaj tip nastave ujedno je i preporuka suvremenih obrazovnih nastojanja, a cilj je rasteretiti djecu školskih obveza u vremenu koje provode sa svojim obiteljima. – objašnjava ravnateljica napominjući kako je zbog potreba učenika uređena školska blagovaonica, zatvoren školski hol koji se preuređuje u multimedijalni prostor za učenje i razmjenu iskustva.

Na inicijativu škole i Općine INA d. d. donirala je sredstva za nabavu garderobnih ormarića za sve učenike, što će bitno olakšati težinu školskih torbi. Sama je ideja potekla od Vijeća učenika, što pokazuje koliko se u školi poštuje mišljenje učenika.

Opremljena je i nova informatička učionica s 25 radnih mjesta jer se prema novom programu učenicima može ponuditi izborna nastava Informatike već od prvog razreda, a roditelji su iskazali velik interes. – Kako bismo zadržali ritam jednosmjenskog rada, a s obzirom da Kostrena raste,  moramo misliti na dogradnju barem dviju učionica za što imamo potreban prostor pa vjerujemo da ćemo uz pomoć lokalne zajednice i osnivača iznaći i sredstva. – ističe ravnateljica uz napomenu da škola razmišlja i o energetskoj obnovi. Unatoč svim izazovima, sigurno je da škola napreduje i razvija se u skladu s vremenom i potrebama učenika.

–  Vrata moga ureda uvijek su otvorena, a svatko tko treba pitati, reći, tražiti pa i iznijeti kritiku, dobrodošao je. – ravnateljica Adriana Glavan.